Vypátrat vandala, který loni v červnu zničil barokní sochu sv. Jana Nepomuckého, se nepodařilo, a to navzdory městysem vypsané odměně za zásadní informace, vedoucí k odhalení pachatele.

„Odříznout kus sochy není jen tak, někdo si na to musel přivézt slušné nářadí,“ kroutila hlavou Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků. Z národní kulturní památky zloděj odřízl dvě ozdobné šišky, umístěné po stranách. „Soch tehdy zmizelo v regionu více a podle nepodložených informací skončily za nejbližšími hranicemi,“ poznamenala. Mladé Buky zareagovaly na nepříjemnou situaci umístěním kamerového systému v obci. „Vandalismus na barokní soše k tomu byl hlavním popudem,“ přiznala. Po půlroční restaurátorské práci zamířila opravená socha na nové místo. „Nezdálo by se, jak náročný proces schvalování provází přesun památky jinam, byť se posune jen o 20 metrů. Památkový ústav také schvaloval vybudování menšího parčíku okolo sochy, kde jsme museli dodržet principy barokního stylu,“ doplnila starostka.

Oprava stála čtvrt milionu korun

Na 262 tisíc korun přišla oprava sochy sv. Jana Nepomuckého. Restaurátorské práce financovaly ministerstvo kultury a Královéhradecký kraj.

Podle archivních záznamů městyse sochu nechal postavit na mostě přes řeku Úpu jako pomník své zbožnosti farář Gottfried Qual, který pocházel z rodiny mladobuckých rychtářů. Na jejich pozemku socha i stála. Byla krásně vytesána z kamene, opatřena chronogramem a původně i polychromována. Datace památky by se podle vytesaného nápisu na pomníku dala určit rokem 1711. Oba sloupky jsou zakončeny morušovou šiškou. Obvykle se však používají šišky piniové po vzoru antických předloh, morušová šiška je tak velice ojedinělá. Tento prvek se začíná vyskytovat údajně po návratu jezuitských misionářů z Číny a Indie. Podle jimi zhotovených herbářů se dostal do dekorativního ztvárnění a na architektonické články.