Fotografií z úterní procházky se pochlubil na Facebooku. „Nasbíral jsem je zhruba za dvacet minut. Rostou podél vody,“ upřesnil kuchař z hotelu Martin a Kristýna ve Špindlerově Mlýně.

Mezi nalezenými houbami převažuje hřib smrkový. „Červivost je asi třicet procent,“ řekl. Ještě ten den si na nich pochutnal s kolegy z práce. „Většinu hub ale rozdám sousedům,“ přiznal.

Včera nasbírané houby nejsou Smejkalovým prvním letošním úlovkem. „Sbírám houby už od konce dubna. Začalo to kováři, červenec a srpen pak byli na houby chudší, kvůli suchu a horku,“ dodal.

close info Zdroj: Český hydrometeorologický ústav zoom_in

Podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu je nyní pravděpodobnost růstu hub na střední úrovni. Jen malou naději na úspěch mají lidé na jižní Moravě, přestože jde o kraj, kde v posledních týdnech spadlo velké množství srážek. Právě nad tím se mnozí houbaři podivují. Obecně totiž platí, že houby začínají nejvíce růst asi deset dní po vydatných deštích a následném teplém počasí.

Mohlo by vás také zajímat: Ceny na Sněžce: Je to raketa, vysokohorská přirážka

Na Sněžku vyrazily během letních prázdnin tisíce turistů. Deník se podíval na možnosti a ceny občerstvení. | Video: Deník/Jan Braun