Původní lampy si v roce 1889 Trutnované pořídili po vzoru Berlína, kam je navrhl architekt Ludwig Schupmann. „Z nich se ale do dnešní doby nezachovalo nic. V originální podobě tu byly ještě během první republiky, jak ale pracoval zub času, docházelo k renovacím a nejrůznějším úpravám. Něco tu zbylo ještě do poslední rekonstrukce náměstí v roce 1968, pak už i to málo skončilo ve sběru," vysvětlil Vlastimil Grof z odbor rozvoje a majetku trutnovského městského úřadu.

A proč lampy dělali v Německu a ne v Čechách? „Slévárna by se tady možná našla, problém je ale s modelovým aparátem. Ten stojí stovky tisíc a u nás ho nikdo nemá. Takže by se musel vyrobit, a zaplatit. Návrhy, nákresy a znalost výrobního postupu má jen jediná firma. Ta, která lampy kdysi vyráběla pro Berlín a vyrábí je dodnes," vyjasnil Grof.

Všechny ozdobné prvky lamp jsou litinové, jen malou část tvoří pozinkované trubky. Každý kus váží více jak tunu a stál 595 tisíc korun bez daně. Rekonstrukce náměstí do historické podoby kolem roku 1890 se tak chýlí k závěru. „Ještě zbývá dodělat dlažbu a kované oplocení u sloupu Nejsvětější Trojice. Pak přijde na řadu změna dopravy na Krakonošově náměstí. K tomu dojde do konce listopadu," připomněla další kroky Veronika Svobodová, mluvčí trutnovského úřadu.