Během krátké doby dojde, resp. došlo, ke dvou změnám ve vedení obcí. Starostu Bernartic Václava Schreiera zastupitelé odvolali před dvěma týdny, ve středu zvolili nástupcem Zdeňka Hefku.

Ve Velkých Svatoňovicích Radek Posdiena rezignoval z osobních důvodů. O jménu jeho nástupce se má hlasovat v pondělí.

Za změnou v Bernarticích stojí delší kumulace problémů, které vyvrcholily nejasnostmi při úhradě nového vodovodu. Hrozba sedmimilionového penále byla poslední kapkou a zastupitelé se rozhodli dlouholetého starostu odvolat. Do dalšího jednání pak měli čas jednat. Výsledkem je nejen volba nového starosty a jeho zástupce, ale i členů rady. „Přišlo na naše poměry hodně lidí, vše ale proběhlo v klidu a korektně. Místostarostou je Ivan Kulich, do rady byli zvoleni Jaroslav Brožek, Jan Zuzánek a Zdeňka Nováková," informoval nový starosta Zdeněk Hefka.

Bernartice volily, Svatoňovice budou

V Bernarticích pod Vraními horami mají od středy nového starostu. Zdeňka Hefku ale nečekal velký přesun, z dosavadní kanceláře zástupce to ke starostenskému křeslu není daleko.

JEDNAT RYCHLE

Z polovičního úvazku přejde na plný a práce ho od začátku čeká hodně. A prvotní úkol nebude zrovna příjemný, ovšem nanejvýš důležitý. „Máme letitý problém s výstavbou vodovodního řadu, vedeme spor se společností BAK. Okresní soud v Trutnově rozhodl o zaplacení 8 milionů a k tomu úroku z prodlení ve výši 7,2 milionu korun. To vše k 7. dubnu 2016. Každý den nám naskakuje 8 tisíc úroku. Proto s radou obce i zastupitelstvem usilovně pracujeme na rychlém vyřešení," přiblížil složitou situaci. „Bude třeba rozšířit úvěr na splacení, což máme přislíbené. Běžný chod obce nebude nijak ohrožený," dodal Zdeněk Hefka.

A proč se vlastně rozhodl do čela obce jít? „Rád přijímám výzvy. Přistupuji k nim s pokorou, ale nebojím se. Je důležité to zkusit. Máme tu hodně práce, něco je třeba dokončit, v jiném pokračovat. Cítím podporu lidí a to mi při rozhodování pomohlo," dodal.

STAROSTOU UŽ NE

Nového starostu budou mít od příštího týdne velmi pravděpodobně také ve Velkých Svatoňovicích. Pro mnohé nečekaně se totiž na posledním veřejném zasedání zastupitelstva po šesti letech dobrovolně vzdal funkce Radek Posdiena.

Příčiny svého odstoupení nechtěl dnes už bývalý starosta do médií z osobních důvodů komentovat. Zároveň potvrdil, že zůstává řadovým členem zastupitelstva obce.

„Ani já bych nechtěl odstoupení dnes už bývalého starosty komentovat. Radka Posdieny si jako kamaráda velmi vážím a jeho kroku rozumím," sdělil také místostarosta Velkých Svatoňovic Petr Martinec. Ten potvrdil, že sám o funkci starosty usilovat nebude především kvůli pracovnímu vytížení.

Radek Posdiena, který byl nástupcem Jarmily Seidelové, o odstoupení uvažoval už v loňském roce. V březnu 2015 svolal zastupitele, aby své rozhodnutí o konci oficiálně sdělil a aby zároveň vedení obce vybralo starostu nového. Díky nebývalému zájmu o mimořádné zasedání a obrovské podpoře veřejnosti jak z centrálních Velkých Svatoňovic, tak z přidružených Markoušovic, nakonec tehdy ve funkci ještě setrval. „Lidí přišlo hodně a jednání končilo potleskem ve stoje. Myslím, že na něho padlo celé to papírování a únava. Starostové v malých obcích to nemají lehké. Když ale viděl, kolik lidí za ním stojí, přesvědčilo ho to," sdělila tehdy jedna ze zastupitelek Ludmila Špetlová.

O třináct měsíců později už jeho rozhodnutí bylo nezdolné a v minulém týdnu z pozice odstoupil.

JEDINÝ BOD – VOLBA

Mimořádné zasedání zastupitelstva obce čeká Velké Svatoňovice už nadcházející pondělí od 18 hodin. Jediným bodem je právě volba nového starosty.
Nástupcem Radka Posdieny by se podle informací Krkonošského deníku mohl stát současný předseda finančního výboru a někdejší místostarosta Zdeněk Štěpán. Ten své ambice také potvrdil. „Zájem bych teoreticky měl, ale budou to až zastupitelé, kteří v pondělí rozhodnou, kdo se stane novým starostou. Já jsem se rozhodl, že o funkci usilovat budu," řekl Zdeněk Štěpán.