Ani nečekaná komplikace s pokácenými stromy na trati neodradila pořadatele letního běhu na běžkách, aby pořádně rozproudili nepříjemně horké letní počasí. Padesátka aktivních účastníků se popáté mohla ve veselém kostýmu popasovat se zhruba kilometrovým úsekem. Organizátor recesistické akce Aleš Andrš totiž dokázal rychle zareagovat.

Běžce, jejichž převleky často svou mohutností vzbuzovaly obdiv, zavedl namísto klasické cesty na okolní louky. Havlovická jednotka dobrovolných hasičů tady všechny chladila proudem vody, na část úseku už tradičně připravila také imitaci sněhové pokrývky. Obecenstvo, které prostřednictvím hlasovacích kuponů rozhodovalo o vítězi, nejvíce zaujal kostým zápasníka Gustava Frištenského. Ten tratí proběhl i v jednom z nejrychlejších časů.

„Druhá skončila posádka Titanicu, která byla přitom možná nejpomalejší. Na přídi jel tradiční hecíř Kamil Mach a zase byl převlečený za ženskou. Já nevím, kde se to v tom klukovi bere," smál se Aleš Andrš. „O vítězství rozhodlo pouhých sedm hlasů. To bylo v porovnání s celkovým počtem kuponů hodně málo," dodal.

Majestátní Titanic svou obrovitostí soky výrazně předčil. Na jeho kolísavém pohybu se podílelo hned pět běžkařů. Třetí místo si vysloužil domácí „běžec" na lyžích. Zdeněk Honzera se převlékl za extrémně hendikepovaného sportovce se slepeckou holí, závod absolvoval s bažantem, v reprezentačním dresu a olympijskými kruhy na paži. Trasou se místo běhu spíše kymácel, dobrá nálada z něj však přímo čišela. „Tyhle akce mám rád. Hodně mě baví a užívám si je," hlásil po závodu.

Diváky zaujali i další. V plné zbroji se představili myslivci, indiánské duo otce se synem, senioři, klauni nebo třeba i balík dámských tampónů. Smích k létu jednoduše patří. V Havlovicích ho tradičně rozdávali plnými hrstmi. Výtěžek ze startovného navíc podpoří činnost psího útulku v Trutnově.