Ještě v minulém století v dolu v Jívce pracovali za otřesných podmínek lidé. Vydělávali tu peníze, zažívali nezapomenutelné příběhy, ovšem také umírali. Především ale rubali měď z místních zásob. Přestože byla těžba výrazně nerentabilní, stále se sem po opakovaných uzavíráních vraceli. Až v roce 1965 byl důl definitivně zlikvidován. O půl století později však jeho část obecně prospěšná společnost Důl Jan Šverma zpřístupnila veřejnosti. A od letošního srpna je jívecký skvost kulturní památkou.

„Bohumír byl kulturní památkou prohlášen i proto, že je to jediný rudný důl v Česku, který je v sedimentárním ložisku a není ve vyvřelých horninách," objasňuje Květa Dufková, organizátorka prohlídek v Měděném dole Bohumír. „Díky tomuto ocenění se nám otevírají další možnosti. Chceme třeba otevřít další, zhruba kilometrový okruh chodeb. Je to pro nás krok k prestiži," dodává Květa Dufková.

Zdroj: Youtube

Měděný důl Bohumír v Jívce se stal kulturní památkou

O prohlídky dolu je mezi veřejností zájem. Na konci letošního července, ve své druhé provozní sezóně, tudy už prošel pětitisící návštěvník.

Měděný důl Bohumír začala obecně prospěšná společnost zpřístupňovat od roku 2013. Pro veřejnost byl otevřen vloni v červnu a hned sem našly cestu tisícovky lidí. „Čekali jsme, že se návštěvnost letos ještě zvedne. Ale zatím bych řekla, že spíše neklesá," řekla Květa Dufková, která je také jednou z průvodkyň. V měděném dole bylo celkem vytvořeno čtyřicet kilometrů chodeb. Návštěvníkům je v současné době zpřístupněn zhruba třísetmetrový úsek. „Musíme ale počkat, jestli dostaneme přidělenou dotaci na rekonstrukci. Pak bychom otevřeli i další úseky," říká Květa Dufková.

Návštěvníci se v Bohumíru mohou seznamovat s historií těžby mědi. Průvodci je představují pracovními podmínkami, detaily těžby, ale i některé z celkem třinácti smrtelných úrazů, které se v Bohumíru odehrály v posledních deseti letech těžby. Bohumír byl mezi léty 1949 1959 v největším rozmachu. V jeho areálu pracovalo až 250 lidí především z okolí z Velkého Poříčí, Bystrého, Stárkova, Jívky. Po uzavření dolu pracovníci přecházeli často do Radvanic.

Otevřeno je tu denně. Díky zařazení na seznam kulturních památek se tu lidé mohou těšit také na Dny evropského dědictví, které se tradičně konají v září. „Premiérově se můžeme do téhle celoevropské akce zapojit, a to i se Žacléřem. Lidé se mohou těšit třeba na poloviční vstupné," dodala Květa Dufková.

První zmínky o dolování v Jívce sahají až do roku 1853, kdy místní sedlák na povrchu země vykutával uhlí a místo uhlí objevil nazelenalý kámen. Po jeho zkoumání ve Vídni bylo určeno, že se jedná o nález měděné rudy. Tím v Jívce začala ražba prvních štol. Úplná likvidace dolu pak byla dokončena v roce 1965, kdy odtud také naposledy vyfárali dělníci.