Nejen k černému uhlí váže se hornická minulost regionu. Velké úsilí těžaři věnovali i průzkumu zásob uranu a na Dole Bohumír také mědi.

MÍSTO HORNÍKŮ TURISTÉ

O nerostné suroviny už zájem není a horníky nahradili – turisté. Zvláště na katastrálním území Jívky otevřená prohlídková trasa se rychle setkala s velkým zájmem. „Stalo se tak po víc jak padesáti letech, poslední horníci odtud vyfárali v roce 1965 a poté byl důl uzavřen," podotkla Květa Dufková, která se na Dole Bohumír o turisty stará.

Přístupných je zhruba 400 metrů v podzemí. Návštěvníci vidí průzkumné, úpadní i dovrchní prorážky, figuríny horníků při práci, obnovenou původní výztuž, nálezy hornického nářadí i dobývku. Celá trasa graduje systémem kolmých žebříků ve větrací šachtě. Zážitek umocňuje povinná výstroj před vstupem do štoly, kterou není nic jiného než přilba, svítilna a ochranný plášť.

První turisté dorazili loni v červnu a po sezoně se číslo zastavilo na 3500. „Zájem pokračuje, návštěvnost je proti stejnému období loňského roku určitě vyšší. Zrovna kolega odešel na prohlídku snad se čtyřiceti lidmi. A máme pozitivní ohlasy, lidi si trasu chválí a to nás motivuje k dalším plánům," řekla Květa Dufková.

CHTĚJÍ DO PATRA

Záměry tu mají velké, bez peněz ale těžko něco budovat. „Zažádali jsem o dotaci, uvidíme na podzim. Jsou tu podmínky k vytvoření výrazně delšího a ještě atraktivnějšího okruhu. Návštěvníci by mohli hlavní úpadnicí sjet skluzavkou o třicet metrů níž do prvního patra a otevřely by se jim další hodně zajímavé prostory. Přibylo by i strojní vybavení, figuríny a podobně," nastínila Květa Dufková.

I tak tu návštěvníci proti loňsku najdou několik novinek. „Před šatnou vznikla galerie, kde jsou dobové fotografie, důlní mapy a třeba i originál mzdového výkazu z roku 1957. Jeden pracovník tam má odpracováno 360 hodin na 45 směn a základní mzdu 6,90 koruny na hodinu. Nová je i naučná netopýří tabule u vstupu, protože přes zimu tu jejich kolonie přezimují," informovala Květa Dufková.

Velkou výhodou prohlídkové trasy je nezávislost na počasí. V parnu je pod zemí chladno, za deště tam neprší, přijít lze prostě kdykoli. A jako suvenýr si odvézt třeba originálně netradiční Bohumírovy ponožky.