Pro nejmenší jsme připravili velikonoční výtvarnou dílnu. Malé i velké děti vyráběly obrázek s motivem ptáčků. Kdo měl ještě chuť pracovat, mohl si vyrobit ozdobnou sponu na velikonoční ubrousek. To byla pro děti velká výzva. Každému členovi své rodiny chtěly sponu vyrobit a přispět tak svým dílkem k výzdobě svátečního stolu.

Děti z první třídy základní školy jsme seznámili s významem velikonočních svátků. Naučili jsme je novou koledu, kterou jistě překvapily své blízké. Vysvětlili jsme si význam symbolů Velikonoc.

Starší děti od čtvrté do deváté třídy jsme pozvali na přednášku spisovatelky Martiny Bittnerové, která se zajímá o spisovatele devatenáctého století, zejména o Boženu Němcovou a K. H. Máchu. O nich také vydala knihy Lásky Boženy Němcové, Utajené životy slavných Čechů a Utajené životy slavných Češek.

Menší děti seznámila s dětstvím Barunky Panklové, starší děti s životem českých velikánů Boženy Němcové a K. H. Máchy.

Ani na nejstarší čtenáře jsme nezapomněli. Seniory z pečovatelské služby jsme pozvali na povídání o velikonočních zvycích a obyčejích našich předků. Babičky rády zavzpomínaly na svoje dětství a připomněly si, které zvyky se udržovaly v jejich rodině. Nechyběly ani koledy, které si seniorky pamatují celý život, některé i sedmdesát let.

V březnu se nám podařilo vylepšit prostředí dětského oddělení knihovny zakoupením válecího pytle v pestré oranžové barvě. Chtěli bychom, aby se u nás děti cítily bezpečně a pohodlně trávily volný čas.

Tečkou za měsícem čtenářů bude v pořadí již šestnáctá Noc s Andersenem, která je naplánovaná na dnešek. Děti si připomenou sto osmdesáté výročí vzniku pohádky H. Ch. Andersena Malá mořská víla. Téma moře, námořníků, dálek bude děti provázet celou pohádkovou noc.

Jana Sehnalová