Zoologická zahrada chce více zobrazovat také běžný život obyvatel v Africe. Další z akcí, které tento trend potvrzují, je putovní výstava Úděl afrických žen.

Nelehké osudy

Od soboty ji mohou návštěvníci vidět ve výstavním sále vedle zooshopu Serengheti. Vernisáž se konala o víkendu za účasti autorky Lenky Klicperové a velvyslance ČR v Etiopii Marka Libřického. Téměř třicet snímků ukazuje nelehké osudy a postavení žen v různých místech Afriky.

„V mnoha zemích je velmi kruté narodit se jako žena. Vedle těžkých životních podmínek jsou ženy navíc spoutány tradicemi, které jim znemožňují každou snahu o lepší život. Například v Čadu dívky provdávají za peníze jako druh zboží už v 10 nebo 12 letech. V Keni, pokud se dívka chce vyhnout obřízce, musí utéci, ale její kmen už ji nikdy nevezme zpět. V Kongu zase znásilněnou ženu často manžel vyžene i s jejich dětmi," uvádí příklady Lenka Klicperová. Ta při vernisáži představila osudy portrétovaných žen a vyprávěla o svých mnoha cestách do Afriky. Na výstavě jsou k vidění i snímky žen ze zemí, v kterých královédvorská zahrada spolupracuje na ochraně přírody, například z Keni a Tanzánie. „Osobně asi nejraději vzpomínám na focení u keňského kmene Samburů, kde jsme s kolegyní natáčely dokument o ženské obřízce. Mezi námi a Samburkami vzniklo zvláštní spojenectví, snad i přátelství. Všechny ženy ve vesnici byly obřezané a žádná z nich by obřízku nepodstoupila dobrovolně, kdyby si mohla vybrat. Jenže je k tomu tlačí starší, což jsou muži, kteří lpí na dodržování tradic. Ženy přesto doufají, že se jednou krutou tradici podaří zlomit a obřízku budou dělat třeba jen symbolicky, jako připomínku starých rituálů," říká o práci na jednom z témat Lenka Klicperová.

Poznat víc i život

„Lidé jsou pochopitelně zvyklí chodit se do zoo dívat na zvířata. Jako zahrada zaměřená na Afriku však chceme přispět k tomu, aby naši návštěvníci poznali víc i život černého kontinentu. Proto nás velice těší, že můžeme v našich prostorách prezentovat výstavu Lenky Klicperové o afrických ženách. Jejich osudy jsou mnohdy tíživé a připomínají nám, že bez pomoci africkým lidem není možné ochránit ani nádhernou africkou přírodu," říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas. Výstavu připravilo občanské sdružení Femisphera díky podpoře České rozvojové agentury a ve spolupráci s místní zoo. Navštívit ji bude možné do konce srpna.
Letos už mohli návštěvníci zahrady poznat africkou kuchyni, africké tance a písně nebo tvorbu sochařů.