„Uplynulý víkend však byl opravdu unikátní. Deset tisíc lidí za jeden den jsme tu opravdu ještě neměli,“ konstatoval Jiří Beran, starosta jinak poklidné vísky. Ta však v sobotu s nadsázkou připomínala spíš pole, které pustošil mrak sarančat. „V první den už na trhy nikdy nepojedeme,“ zaznívalo večer na sociálních sítích. „Návštěvníků bylo tolik, že jsme během dne museli dvakrát vesnici uzavřít a počkat, až někdo odjede,“ popisoval situaci Jiří Beran. Památkářský Oskar, kterého letos barokní památka získala, vykonal své. Každý chce vidět, na co můžeme být v Čechách hrdí. „Ale například nedostatek parkovacích míst je prostě neřešitelná záležitost. Pro deset tisíc lidí tu nebudou nikdy,“ konstatoval starosta Kuksu. Trhy se konají i následující víkend.

Moc možností, jak řešit situaci obec nemá. O problematice Deník již několikrát informoval, ale žádné spasitelné řešení se v dohledné době nerýsuje. „Využíváme pro parkování vozidel všech dostupných ploch, které si obec pronajímá. Pouštíme při takových příležitostech, jakými Vánoční trhy jsou, řidiče i zadem přes Brod a Slotov. Máme tam dohodu a dokud nahoře volná místa jsou, tak to nějakou kapacitu vykryje. Ale stejně to nestačí,“ postěžoval si tak trochu starosta Jiří Beran. 

AUTA SE CPOU I NAPŘÍJEZDOVOU SILNICI

Z každé reklamy na trhy v Kuksu, kterou slyší v rádiu, už má starosta skoro strach. Při nezvladatelném náporu vznikají totiž problémy i na příjezdové silnici první třídy, protože netrpěliví řidiči, kteří třeba dorazili zdaleka, postaví automobil ke krajnici a jdou. „Musíme si na to však zvyknout. Stejné problémy mají i horská zimní střediska v Krkonoších v hlavních sezonách,“ dodal smířlivě starosta. 

Parkování v Kuksu je během nejnavštěvovanějších akcí alchymií. Z velké většiny ho organizuje obec. Automobily nechce pouštět do centra, kde disponuje jen minimem ploch, za jejichž využití se platí v parkomatu.

I proto je Kuks protkaný množstvím zákazových značek. Mají řidiče odradit od jízdy do centra. Navzdory tomu se tu lidé stejně občas setkávají s tím, že do úzkých uliček vjíždí kamiony mířící do Dvora Králové. Navádí je sem navigace.

„Snažíme se bránit tomu, aby pohyb aut organizovali sami pořadatelé, většinou to nefunguje. Obec má už společně se spolky nastavený určitý systém, který je účinný,“ upozornil pro Deník již před časem Jiří Beran. Jak také dodal, radnice zajišťuje rozdávání parkovacích bločků, daňové odvody i pojištění.Okolo organizace parkování se běžně točí až dvacítka občanů. Sokolové, hasiči, fotbalisté nebo šipkaři si díky tomu mohou vydělat prostředky na činnost. 

KAŽDÝ CHCE VIDĚTDRŽITELE OSKARA 

Hospital Kuks dosáhl začátkem října v letošní návštěvnosti na stotisícovou hranici. Už teď je jasné, že díky pořádaným trhům překročí 110 tisíc lidí. Nadcházející víkend dává tušit, že zajistit klidný průběh akce opět nebude žádnou selankou. A tak pořadatelé, České farmaceutické muzeum a obec Kuks, doufají v pochopení a trpělivost návštěvníků, na které v perle baroka čeká opět stovka stánků a tajemná atmosféra. Trhy v Kuksu mají ještě jednu výsadu, kvůli níž sem vždy dorazí tolik lidí. Jde totiž o jedny z prvních vánočních trhů, které probíhají v Česku.