V pondělí 15. května hlasování končí. O přízeň hlasujících se uchází i rodák z Turnova, Michal Šimůnek. Ve čtvrtek měl s velkou převahou nejvíc hlasů.

BOJUJE S NEMOCÍ

Od roku 1999 stál u zrodu společnosti C-M-T, jejímž cílem je obhajoba, prosazování a naplňování zájmů a potřeb lidí, kteří trpí onemocněním Charcot – Marie- Tooth. Nemoc se projevuje postupným zhoršováním hybnosti horních a dolních končetin následkem poškození jejich periferních nervů. I Michal sám touto nemocí trpí a je upoután na invalidní vozík. Tato nemoc není léčitelná, lze pouze rehabilitací zpomalit její progresi. „V jedenácti jsem tedy začal jezdit do léčebny v Janských Lázních a jezdím tam dodnes. Lázně se pro mě staly tak trochu druhým domovem, každý rok jsem v nich trávil několik měsíců. Našel jsem si tam řadu přátel a nakonec i svoji manželku Pavlu, s níž mám čtyřletého synka Matěje," prozradil na sebe před časem pro Deník Michal Šimůnek.

Michal Šimůnek vystudoval práva, která ho dnes živí. „Jsem rád, že tak mohu finančně zajistit sebe i svou rodinu, které patří v mém životě první místo," uvedl dále. I přes svůj handicap stále pracuje na plný úvazek. „Loni mi zaměstnavatel umožnil částečnou práci z domova, takže tři dny v týdnu nemusím nikam jezdit. Paradoxně toho udělám často i víc, protože se nemusím nikam přesouvat a stresovat se tím, jak to zvládnu."

Rehabilitace Michalovi Šimůnkovi sice pomáhá už jen trochu, ale stále ji považuje za velmi důležitou. „Kdybych necvičil, asi bych už jen ležel na posteli bez jakéhokoli pohybu. Proto neustále bojuji za přístup k rehabilitaci pro všechny podobně postižené pacienty," říká muž, který v čele Společnosti C-M-T pomáhá stejně postiženým.

POMÁHÁ OSTATNÍM

Jako právník poskytuje členům spolku odborné a sociálně právní poradenství. Proslavil se také v Janských Lázních. V roce 2013 se totiž významně angažoval v záchraně dětské léčebny Vesna a sám zorganizoval protestní shromáždění proti jejímu chystanému zániku. Byl mluvčím krizového štábu lázeňství a loni se podílel na vyjmutí lázní v Janských Lázních z privatizačního projektu, což vláda nakonec schválila. V roce 2012 Michal Šimůnek inicioval změnu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, týkající se odstranění odlišného postavení příjemců příspěvku na zakoupení motorového vozidla. Hlas pro Michala Šimůnka mohou zájemci uplatnit na webové adrese http://cenaolgyhavlove.cz/hlasovani