Vytvořit podmínky pro dlouhodobý rozvoj meziobecní spolupráce, především takový je cíl projektu Obce sobě. Na první společné setkání ve správním obvodu Dvora Králové dorazilo patnáct starostů.

„Projekt už běží bez problémů," říká jeden z koordinátorů, Jan Balcar. „Na počátku sice nebylo jasné, která z obcí bude nositelem a také jsme museli řešit změny v realizačním týmu, ale nyní už fungujeme na 100 procent a výsledky jsou vidět," doplňuje. Nositelem projektu, za nímž stojí Svaz měst a obcí ČR (SMO), se nakonec stala Vítězná, která nyní celý realizační tým zaštiťuje. Přímá finanční podpora do jednotlivých území může dosáhnout až 2,5 milionu korun.

Data ke schválení

Hlavní práce ležela od jara především na analytických pracovnících, kteří zpracovávali šablony dodané Svazem měst a obcí, a to pro oblasti sociální, školství a odpadového hospodářství. Všechna data se nakonec podařilo doplnit a šablony odeslat ke schválení projektovému týmu SMO.

Spolupráci se starosty si pochvaluje také Tomáš Mečíř, který má na starost samotnou realizaci projektu: „Na začátku jsme si nemysleli, že se nám podaří napříč celým regionem navázat tak dobrou spolupráci, ale nakonec se to podařilo a projekt vzbudil ve starostech zájem. Z 28 obcí se nezapojila jen jedna a ostatní bez problémů vyplnily všechny dotazníky nebo nám pomohly a odpovídaly na všechny dotazy, které jsme průběžně od prosince loňského roku potřebovali zodpovědět."

Výstupy projektu představeny

Při společném setkání ve Dvoře Králové byly starostům představeny výstupy projektu, prodiskutovány předběžné návrhy řešení v jednotlivých oblastech, ale také bylo odsouhlaseno čtvrté volitelné téma. V případě obce s regionální působností Dvůr Králové nad Labem to budou sdílené služby, takzvaný servis samosprávám, který by se mohl týkat například právního, daňového nebo dotačního poradenství, poradenství v oblasti veřejných zakázek nebo IT služeb. Konkrétní požadavky týkající se čtvrtého tématu se budou sbírat a konzultovat se starosty během následujících měsíců, protože zpracování analytické části tohoto tématu je nutné odevzdat Svazu měst a obcí ČR do konce září.

Výběr volitelného tématu přítomní ocenili, protože především v malých obcích, kde mnohdy působí neuvolněný starosta, leží veškerá agenda a starost o chod obce jen na něm. „Všechno, co se doposud v projektu probíralo a i navrhovaná řešení v jednotlivých oblastech, to bude službou pro všechny občany. Poslední téma konečně znamená i přímou pomoc obecním úřadům a starostům," kvitoval vybrané téma starosta Bílé Třemešné Štěpán Čeněk.