Horké léto odeznělo a s ním také žhavá atmosféra ve vrchlabské nemocnici. Několikaměsíční neklid zaměstnanců, živený prodejem jejich špitálu, cloumal celým městem. „Obával jsem se, že dojde k uzavření nemocnice. Lidé chtěli hromadně odcházet, neměl by tady kdo dělat," přiznal primář biochiemie Blahoslav Kužel.

Klid do jejich řad vnesl nový vlastník, Penta Hospitals. Dceřiná firma známé Penty. Rozptýlil strach z výpovědí i radikálních změn. „Bylo nutné zaměstnance uklidnit a sdělit, co máme v úmyslu, že nehodláme provozovat developerské projekty či měnit nemocnici na sanatorium pro bohaté," přiblížil situaci nový ředitel nemocnice Luděk Pelikán, který řídí holding Penta Hospitals.

„Musím říct, že jako zaměstnanci se mně osobně velice ulevilo. Nikdo nepřišel o práci, žádné personální čistky se nekonaly. To byl největší strašák," oddechla si společně s celým nemocničním štábem vrchní sestra na následné péči Lída Wimmerová, šéfka odborů.

Jedním z prvních kroků nového vedení bylo přejmenování nemocnice. Dlouholetý název Česko-německá horská nemocnice Krkonoše je minulostí, nahrazuje ho pojmenování Nemocnice Vrchlabí.

„Penta počítá ve zdravotnickém sektoru s dlouhodobými plány v úrovni 20-25 let. Od roku 2008 proinvestovala ve zdravotnictví více než 8 miliard, během následujících čtyř let počítá s dalšími investicemi téměř ve stejné výši. Ve zdravotnictví zaměstnává více než 18 tisíc lidí. To svědčí o síle společnosti a nezavdává příčinu, aby se o ní hovořilo jako o kyperských spekulantech. To jsem, mimochodem, zachytil tady v regionu," důrazně se vyjádřil k některým atakům šéf Penta Hospitals.

Jan Braun