Potřebujete nakoupit knihy? Vyrazte do obchodů, levněji už nebude. Dnes totiž neplatíte DPH. Do akce se zapojila i knihkupectví v Trutnově, Vrchlabí, Turnově, Jilemnici a Semilech.

Svaz českých knihkupců se rozhodl dnešek oslavit celorepublikovou kampaní. Cílem je podpořit snahu o zařazení knih od 1. ledna do nové třetí skupiny s nižší, desetiprocentní sazbou.

Vedoucí pobočky prodejny Kanzelsberger v Trutnově Žaneta Radochová říká: ,,Kdo se o to trochu zajímá, tak ví o dnešku i slevách, které v našem obchodě jsou. Knihy si určitě zaslouží menší daň. Nejlepší by bylo zrušit ji úplně. Aby se začaly opravdu hromadně skupovat, musely by se zlevnit třeba o třetinu, což není reálné. Ale možná to ani není dané cenou jako životním stylem lidí, kteří spěchají a nemají čas číst. Kdo si dneska před spaním přečte dvě, tři strany oblíbeného románu?"

Téměř nejvyšší v Evropě

Česká republika má zatím daň patnáctiprocentní. Jednu z nejvyšších v Evropě. Před námi je jen Dánsko s 25 a Bulharsko s 20 procenty.

V rámci kampaně si můžete ve vybraných knihkupectvích koupit knihu bez daně. To platí jak pro obchody kamenné, tak internetové.

Obecně lidé zlevnění knih vítají. Pravidelná zákaznice Irena Matyášová říká: ,,Když si jdu koupit román, stojí mě dvě stovky. Přečtu ho za dva dny a můžu jít pro další. Vyjde mě to draho."

Organizace Unesco označila dnešek jako Světový den knihy a autorských práv. Tento den se slaví od roku 1995 ve více než sto zemích světa. Do kampaně se zařadil třeba i spisovatel Michal Viewegh.

Zdeňka Kousalová