Seriál gastronomických akcí pro širokou veřejnost tento týden zahájila vrchlabská pobočka střední hotelové školy v Hronově. Úvodní díl v restauraci Jupiter v Nádražní ulici, kde se budou ochutnávky letos konat, patřil degustaci českých i moravských vín. Pozvaní hosté si vyzkoušeli profesi sommeliérů. Postupně koštovali a hodnotili osm odrůd. Budoucí hoteliéři nejenže zajišťovali kompletní servis, ale degustované vzorky rovněž představovali. Nechyběl ani krátký exkurz do historie vinařství nebo ukázka pomůcek, které se při výrobě a podávání vína používají.

Ochutnávky budou pokračovat během celého školního roku. Zájemci tak budou moci ochutnat různé druhy kávy a punčů nebo se přiučit, jak zdobit vánoční cukroví, vyřezávat ovoce nebo nápaditě připravovat sváteční tabule. Nejbližší akce v režii učitelů a studentů druhého ročníku proběhne 5. listopadu a bude patřit všem milovníkům kávy. „Chceme lidem ukázat, že také existuje něco jiného než jen turecká káva,“ naznačuje učitelka Andrea Pastorová.

Změna prostředí

Prezentace vrchlabské hotelové školy budou pokračovat během listopadu a prosince, a to každý čtvrtek od 15.30 do 17.30. „Všechny večery jsou určeny pro veřejnost, v některých případech se bude bude platit vstupné. V průběhu celého školního roku máme akcí naplánováno poměrně hodně a každý si bude moci vybrat,“ podotýká ředitelka hotelovky Štěpánka Thérová.

Zatímco ještě počátkem letošního roku prezentace hostila školní jídelně, od pozdimu už ochutnávky probíhají ve skutečné restauraci. „Cílem je nejen veřejnosti ukázat, že škola něco umí, ale aby si také žáci začali zvykat na reálný provoz a na kontakt se zákazníkem. Při praxi v hotelích přeci jen takovou možnost nemají,“ dodává Thérová.