Havlovický košt je patrně největší akcí svého druhu v Čechách. Dva roky se kvůli pandemii nekonal. V sobotu zaplatí návštěvníci za vstup 250 korun a můžou neomezeně konzumovat vzorky pálenek a likérů, kterých je téměř tisíc. Zahraje cimbálovka, připravené budou zvěřinové hody. „Lidé se mají opravdu na co těšit. Pálenka se však na koštu nepije, ale degustuje. Není problém přijít, vypít deset štamprlí a odejít. To je ale špatně, to je přístup konzumentů. Nejlépe je přivonět a ochutnat,“ poradil hlavní degustátor Česko-slovenského koštu Ján Lukáč ze slovenského Radimova, vítěz posledního ročníku v roce 2020. Nadvládu slovenských slivovic z předcovidových let ukončila místní pálenka.
Degustátoři ocenili jako šampiona letošního koštu slivovici Ludmily Bártové z Úpice. Slováci letos doručili do Havlovic 150 vzorků.
Hodnocení probíhalo v sobotu anonymně, lahve byly označené pouze čísly, degustátoři tak nevěděli, čí vzorky koštují.
Hlavní degustátor se cítil potrestaný
„Degustátoři, kteří byli rozděleni u 27 stolů, dostali průměrně 35 vzorků ze dvou odrůd. Ty hodnotili podle deseti odborných kritérií. Nejlepší vzorky poté postoupily k dalšímu hodnocení do subkomise, která určila vítěze koštu a jednotlivých odrůd,“ vysvětlil prezident Česko-slovenského koštu Zdeněk Mencl ze spolku Přátelé českého a moravského folkloru Hořičky-Křižanov, který akci pořádá.

Mezi bodovaná kritéria patří čistota, intenzita a harmonie vůně, čistota, intenzita, harmonie a jemnost chuti, kvalita dochuti, typičnost destilátu a celkový dojem.
„Jako hlavní degustátor jsem potrestaný, protože musím pít špatné vzorky. Degustátoři se mnou konzultují, co je na vzorcích špatného, co jim chybí. K dobrým vzorkům mě nevolají,“ popsal s úsměvem úděl hlavního degustátora Ján Lukáč ze slovenského Radimova z okresu Skalica.
Degustátoři dorazili do Havlovic i z Moravy a dokonce až ze slovenské vesnice Brestov v okrese Humenné. „Spolupracujeme s 25 košty z Moravy, Slovenska, v Čechách je jediný na větší úrovni v Rudné. Na Valašsku bývá při jednom z koštů dva tisíce vzorků. Degustátoři musí mít něco odpité, aby uměli rozlišit jemnost chuti. Vzorky si degustátoři nalévají opravdu v malém množství, zbytek ještě vylévají. Okoštují jich až 45, protože zvažují, který vzorek je nejlepší a koho doporučí na šampiona koštu,“ uvedl Mencl.

Mezi degustátory bylo i několik žen. Patřila mezi ně Marie Eflerová z Hořiček, která se účastní havlovického koštu od druhého ročníku. Hodnotila vzorky likérů. „Musí se nalévat jen trošku a opravdu jen degustovat, zhodnotit. Nejde jich vypít čtyřicet, to samé u pálenek. Musí se opatrně. Máme na zajedení sýr, na zapití vodu,“ řekla.
Lidé se podle ní mají v sobotu na co těšit. „Košt všem doporučuji, bude z čeho vybírat. Úroveň se výrazně posunula, vzorky jsou mnohem lepší než v prvních ročnících,“ dodala Marie Eflerová.
U koštování to chce rozumný přístup
Tento týden připraví organizátoři katalog, ve kterém označí šampiony odrůd a šampiona koštu, aby lidé věděli, které pálenky byly nejlépe ohodnocené. Pořadatelé zároveň informují vítěze koštu, aby přivezl dostatečné množství slivovice. Po šampionovi je totiž obvykle největší poptávka a jde na dračku.
„Lidé většinou chodí na košt poněkolikáté a vědí, jak se má degustovat. Chce to rozumný přístup, mít u sebe minerální vodu a prokládat degustaci sýrem nebo škvarkami,“ doporučil osvědčený postup starosta Havlovic Martin Kult, který přihlásil do koštu hruškovici. „Pálenku dělám na 49 procent, aby vynikla chuť ovoce,“ prozradil.
S pálením slivovice je to jako se stavbou domu
Podle několikanásobného šampiona Jána Lukáče záleží na tom, jaké ovoce se urodí. „Musí být kvalitní. Každý rok je přitom jiné. Při výrobě pálenky je důležitý kvas, jak se nastaví, v jaké teplotě se drží. To je jako s domem. Když postavíte špatně základy, tak nestojí. U slivovice je to podobné. Když neuděláte dobrý kvas, nemáte dobrou pálenku,“ nabídl zajímavé přirovnání.

Lukáč zvládne ročně absolvovat dvacet koštů. „Je vidět, že i v Čechách se dokáže uspořádat degustace z dobrých pálenek a ovoce. Do Havlovic jezdíme na košt 10 let, úroveň se zlepšuje se, mají tady více a více vzorků,“ ocenil. Letos přivezl do soutěže jednapadesátiprocentní slivovici z odrůdy Durancie, meruňkovici a hruškovici. Korunu pro krále koštu však musí letos přenechat Ludmile Bártové z Úpice.