"Připisuji to tomu, že obec se nachází v dobrém místě. Je to stejně daleko do Trutnova, Dvora Králové či Úpice. Máme tady školku, školu, hospodu, vinárnu, zubaře, praktického lékaře, dojíždí k nám dětská lékařka, k tomu dobré autobusové spojení," nabízí vysvětlení starosta Hajnice Petr Červený. "Za posledních dvacet let přibylo padesát domů, počet obyvatel se zvýšil o dvě stovky. Změnilo se toho hodně, určitě i vzhledově k lepšímu. V minulosti to byla taková neudržovaná obec. Teď se k nám lidé v uvozovkách hrnou. Každý měsíc se mi ozývají dva-tři zájemci kvůli stavbě nových domů," dodává.

Život v Hajnici ovlivní výstavba dálnice D11, která povede přes její katastrální území. Podle starosty však s tím místní občané, možná až překvapivě, větší problém nemají. Kromě jednoho, Petra Holubce, který podal odvolání proti územnímu rozhodnutí a může tím začátek stavby hodně zkomplikovat.

Úsek Jaroměř - Trutnov naváže na dálniční trasu Hradec Králové - Jaroměř, která byla otevřená 17. prosince 2021.
Majitel pozemků v Hajnici komplikuje přípravu D11. Dohoda je možná, tvrdí

"Někdo dálnici uvítá, hlavně ten, kdo jezdí autem, někdo ne. Hluk bude slyšet, ale věřím tomu, že pokud by s tím vznikl problém, bude možné to řešit. Nejhorší to bude, až Poláci otevřou dálnici, to bude tanec," obává se starosta.

Obec sice podávala námitku v průběhu územního řízení na stavbu D11 kvůli hluku, po vydání územního rozhodnutí se ale neodvolávala. "Sázím na to, že lidi, kteří projekt zpracovávali, to dělali zodpovědně," říká Červený.

Tunel Kamenný vrch vznikne u Výšinky v lese za motorestem. Levý tubus bude dlouhý 780 metrů, pravý 756 metrů.
U Výšinky vyroste téměř kilometrový dálniční tunel

V obci je hodně aktivní spolek Na Žďár v místní části Horní Žďár, který se stará o kostel. Ten obec získala od církve v roce 2018. V nejbližších týdnech se tam připravuje otevření nové dřevěné klubovny, kterou vybudovala za 2 miliony korun v rámci projektu obnova návsi.

Kostel sv. Jana Křtitele v Horním Žďáru.
Spolek vzal obnovu kostela do vlastních rukou, nechal se inspirovat architekty

Velké investice směřovaly do sportovního areálu. V loňském roce Hajnice srovnala křivé fotbalové hřiště. "Výškový rozdíl mezi brankami byl 2,4 metru. Soupeři tomu říkali hajnická sjezdovka a nechtěli tady hrát," popisuje starosta. "Terénní úpravy hřiště stály 6,5 milionu korun, dostali jsme dotaci dva miliony od ministerstva pro místní rozvoj. Převáželo se 6 tisíc kubíků hlíny, teď na hřišti roste nová tráva. Vybudovaly se nové střídačky, branky, automatická závlaha," upřesňuje.

Fotbalisté zatím hrají v azylu. Dočkat se mají také nových kabin a klubovny. Staré kabiny se zbouraly při rozšiřování hřiště. Na stavbu nového zázemí už byla vybrána firma, ale při zdražení materiálu oznámila, že smlouvu nepodepíše. Rozpočet mezitím nabobtnal na 11 milionů korun. Obec počká do května, jestli na stavbu dostane dotaci. Pokud ano, začala by s budováním na hřišti ještě letos.

Dálnice z Hradce Králové do Jaroměře je hotová, na dálniční úsek do Trutnova si budou muset řidiči ještě několik let počkat.
Zvrátí odvolání proti dálnici? ŘSD se sešlo s majitelem pozemků z Hajnice

Další novinkou je nasvícení hajnické a žďárské křižovatky. Stávalo se, že při snížené viditelnosti tam řidiči nezaregistrovali křižovatku a přejeli ji. Hajnice letos hodlá rozšířit sběrné nádoby pro odpad a zajistit velkokapacitní kontejnery. Na spadnutí je stavební povolení na chodníky Hajnici a cestu v Lukách. Plánuje se výstavba nové kapličky ve Žďáru.

Doprava v Choustníkově Hradišti na hlavním tahu z Trutnova do Hradce Králové.
Úleva pro stavbu D11. Kocbeře, Choustníkovo Hradiště a Hajnice odvolání nepodají