Jiné děti si užívají v těchto dnech prázdniny, jak se užívat mají, ale malá skupinka dětí ze ZŠ v Mladých Bukách denně chodí do školy i o prázdninách.

A důvod? Členové terarijního kroužku zdejší školy pod vedením Miroslava Ondreje se denně na hodinku scházejí a pečují o miláčky.

Čeká je krmení zvířátek a také úklid terárií. Na přání dětí starat se o žívá zvířátka, byl od dubna tohoto roku při škole otevřen nový terarijní kroužek určený žákům první až sedmé třídy.

„Za finanční pomoci ředitele školy Pavla Petržely jsme se pustili do výroby terárií a také do nauky o chovu terarijních zvířat. Práce šla od ruky a zájem dětí byl neočekávaně velký," informoval vedoucí Miroslav Ondrej.

Brzy si za finanční podpory Městyse Mladé Buky mohli členové kroužku pořídit do nových terárií první zvířátka. jednalo se o leguána zeleného, dvě agamy vousaté, dvě želvičky stepní a dva chameleony. Terarijní kroužek v květnu dostal nový přírůstek. Dárce škole daroval dva kusy šneka afrického.

„V současnosti už má terarijní kroužek 39 členů. Schůzky probíhají čtyřikrát týdně ve dvou skupinách a mimo to je na programu každodenní krmení (soboty i neděle). Kroužek funguje bez jakékoliv dotace a sponzorování. Takže děti si na krmení pro své miláčky přispívají částkou 30 korun měsíčně. V současné době máme připravena další dvě terária, ale bez finanční podpory si nemůžeme další zvířátka dovolit. Děti se chtějí sice na zvířátka složit, ale krmení, vitamíny atd. by bylo již nad naše síly," svěřil se s problémy Miroslav Ondrej. Najdou školáci pomoc?

Robert Feješ