Téměř dvě stovky dětí prvních až pátých ročníků zdejších základních škol se včera vydaly do městských Rývových sadů, aby se podrobně seznámily s životem zdejších opeřenců. Školáci u osmi stanovišť postupně ochutnávali například ptačí dobroty, sestavovali jejich siluety, poznávali jednotlivé druhy podle hlasů a stloukali i dřevěné budky pro jejich hnízdění.

Všechny školy měly o akci zájem

„Turnovské děti jsou mnohem bystřejší, zvídavější a šikovnější než řada jiných. Podobnou akci jsme už dělali s naší pobočkou v Jablonci nad Nisou, ale tam se nám zdaleka tolik nedařilo," tvrdila pro Krkonošský deník Simona Jašová ze Střediska ekologické výchovy z nedalekých Sedmihorek. Podle ní jejich nabídka každého hned nenadchla, ale turnovští školáci ji překvapili nejen zručností, ale hlavně zájmem. „Přestože zdejší děti doma nic takového nikdy nedělaly, byly opravdu šikovné," dodala.

Jejich středisko už s podobnými výukovými programy začalo před pěti lety, ale do svého sídla si z kapacitních důvodů zvali vždy maximálně jednu třídu. Tady, když oslovili zdejší školy, přihlásily se kupodivu všechny. Není divu, že ona i její spolupracovníci se u osmi stanovišť docela zapotili. Obědem to ale neskončilo. Odpoledne je čekaly další děti z družin, zájmových kroužků a některé menší, v doprovodu rodičů.

Děti už neumějí vlaštovky

„Největším překvapením pro nás bylo, když jsme zjistili, že dnešní děti už neumějí udělat obyčejnou vlašťovku z papíru. Jen co my jsme se s nimi kantory ve škole nazlobili," zavzpomínala Jašová.

V hromadných akcích ale budou pokračovat v rámci republikového Vítání ptačího zpěvu a rozšíří i nabídku vzdělávacích programů ve středisku v Sedmihorkách. „Děti by měly dobře znát živočichy z nejbližšího okolí, styl a podmínky jejich života. Jedině tak se je naučí přirozeně respektovat a chránit," uzavřela Simona Jašová.

Otakar Grund