Loni vyfešákovali Mělnickou boudu, letos vedle stojící chatu Salomon. Patnáctiletou etapu oprav šestice dětských ozdravoven v Peci pod Sněžkou završily rekonstrukce dvou nejvýše položených zařízení v republice v nadmořské výšce 1050 metrů, umístěných pod horní stanicí lanovky Zahrádky. „Je to investice do prevence dětí, aby horské pobyty snížily jejich nemocnost,“ říká ředitelka Sdružení ozdravoven a léčeben Trutnovska Jana Třešňáková. „Je vidět, jak se o majetek velmi dobře starají,“ chválí činnost sdružení krajský náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar. „V rámci segmentu zdravotnictví je tento majetek pro Královéhradecký kraj zcela výjimečný, míří tam na léčebné pobyty děti z celé republiky. Dokládá to počet dětí, které se tam každoročně léčí, loni jich byly bezmála dva tisíce. Jsou to ojedinělá zařízení s ojedinělým přístupem,“ tvrdí Cabicar.

Dvě tuny potravinového a drogistického zboží nakoupili obyvatelé Trutnova ve třech prodejnách při sobotní Národní potravinové sbírce. Loni vybrali 1,2 tuny.
Trutnováci trhli rekord: do Národní potravinové sbírky přispěli dvěma tunami

Jedenadvacetidenní pobyty pro děti ve věku od tří do patnácti let jsou plně hrazené pojišťovnami. „Jsou určené dětem, které disponují špatným životním prostředím a mají poruchy příjmu potravy, na jedné straně obezitou, na druhé straně anorexií. Do ozdravoven jezdí také děti v rekonvalescenci po dlouhé nemoci,“ vysvětluje Jana Třešňáková a pokračuje: „Využíváme příznivých klimatických podmínek. V době pylové sezony je horské prostředí výhodné pro alergiky. Zatímco v údolích všechno kvete, tak mají možnost strávit tři týdny ve vyšší nadmořské výšce, kde se ještě drží sníh.“ Nejčastější klientela míří do Krkonoš z Ostravska, Ústecka a Prahy. Děti do šesti let doprovázejí rodiče, kteří si musí třítýdenní pobyt v ozdravovně zaplatit. „Nicméně již existuje návrh úhradové vyhlášky, podle které by byl hrazen pobyt i doprovodům dětí do šesti let,“ upozorňuje ředitelka na možnou novinku, díky které by se staly pobyty v dětských ozdravovnách dostupnější ještě většímu počtu zájemců.

Největší obsazenost mají v létě, zimě a na jaře, nejslabší bývá podzim. „Rodiče mají obavy, že děti zanedbají školu. Každá ozdravovna má přitom svoji školičku i mateřskou školu,“ připomíná Třešňáková.

NEJVÝŠE POLOŽENÁ OZDRAVOVNA

Opravy chaty Salomon, která je společně s navazující Mělnickou boudou nejvýše položenou dětskou ozdravovnou v republice, začaly v dubnu. Přerušila je letní plně obsazená sezona, stavební práce pokračovaly po prázdninách. Rekonstrukce si vyžádala 3,9 milionu korun z krajského rozpočtu. „Na některých místech do objektu zatékalo, izolace neexistovala. Ve spíži nebylo potřeba mít někdy ani ledničku, jak tam profukovalo,“ popisuje podmínky původní hospodářské budovy z předválečného období a někdejší konírny technik ozdravoven Miroslav Petera. „Teď má střecha dvojitý plášť s hliníkovou falcovanou krytinou a čtyřicetiletou životností, aby odolala horským klimatickým podmínkám. Stěny jsou obložené plechovými šablonami, které vzhledem napodobují původní dřevěné obložení,“ přibližuje modernizaci chaty Salomon.

Sestava šesti budov dětských ozdravoven v Peci pod Sněžkou má kapacitu 115 lůžek, na krajské úrovni je největší. Rekonstrukcí procházejí také dva objekty ve špindlerovském Bedřichově.