Až se v sobotu v 9 hodin ráno odemknou dveře Galerie Celnice v Malé Úpě kvůli otevření výstavy Drahý příteli, Drogi przyjacielu, dostane se záhy do její bezprostřední blízkosti skupina lidí, jejichž přítomnost bude nanejvýš překvapivá a pro protagonisty z dokumentů, nahrávek a fotografií nepochybně mimořádně nepříjemná a nevítaná. Na desátou hodinu si totiž vedle obecního úřadu, kde je galerie umístěna, naplánovali mítink s občany komunisté. Na Pomezních Boudách mají tradiční sraz s výstupem na Sněžku. Pořádá ho Okresní výbor KSČM a Klub českého pohraničí v Trutnově. „V letošním roce uplyne již 95 let od prvního mezinárodního proletářského srazu v Krkonoších a uskuteční se 45. výstup na Sněžku,“ stojí v jejich upoutávce. Od 13 hodin komunisté naplánovali besedu v jedné místní restauraci s europoslancem Jaromírem Kohlíčkem a poslancem Parlamentu Zdeňkem Ondráčkem, bývalým členem zasahujícího pohotovostního útvaru Veřejné bezpečnosti.

O kousek níže, na parkovišti u maloúpského infocentra, bude přitom celé dopoledne probíhat happening k zahájení výstavy, připomínající epizody ze společných schůzek československých a polských disidentů v době normalizace, včetně toho, jak je honila komunistická tajná policie. Happening organizuje obec Malá Úpa, výstavu připravila nezisková organizace Post Bellum, která shromažďuje vzpomínky válečných veteránů, politických vězňů nebo představitelů disentu.

Setkávání disidentů za normalizace probíhala v Krkonoších a Jeseníkách. Byli mezi nimi Václav Havel, Alexandr Vondra nebo také Marta Kubišová. K prvnímu setkání československých a polských oponentů komunistického režimu došlo 21. července 1978 kousek od Obří boudy v Krkonoších, kde se tehdy ilegálně setkal Václav Havel s předním polským disidentem Jackem Kurońem.

Uskutečnit setkání na česko-polské hranici napadlo v únoru 1978 Annu Šabatovou. Při návštěvě u Havlů na Hrádečku si půjčila mapu Krkonoš, a když viděla, že jedna z tamních tras, Cesta Československo-polského přátelství, střídavě přechází na území obou států, napadlo ji, že je to ideální místo ke vzájemné schůzce. Tato hřebenová stezka byla zřízena v roce 1962 a přístup na ni byl povolen turistům z Československa a Polska pouze na základě vlastnictví občanského průkazu. Setkání se odehrála ve veselé a družné atmosféře. Třetí plánovanou schůzku 1. října 1978 překazili příslušníci tajné policie s pohraničníky. K novému velkému setkání polského a českého disentu došlo až 15. srpna 1987 na Borůvkové hoře v Jeseníkách. Tečkou za touto skrytou kapitolou československo-polských moderních dějin se stal 17. březen 1990. Kousek od Sněžky si na společné hranici podali ruce Václav Havel a Lech Wałęsa.

Souběžně s výstavou vytvořili autoři z Post Bellum dvě nové trasy mobilní aplikace Místa Paměti národa, vedoucí horským terénem.