Chata coby příležitost ke krádeži, jako noclehárna či šance se zadarmo najíst a napít. Nájezdům nenechavců se zahrádkářské oblasti nevyhýbají ani letošní zimu.

Stačí dva příklady z uplynulé neděle. Majitel zahradní chaty v Radči přišel o motorovou sekačku a další ve Rtyni o motorovou pilu, sekeru a prodlužovací kabely. Celková škoda je 16 tisíc korun.

Odvézt, co se dá

„Mnohá víkendová sídla se v tomto období mění v noclehárny, kde během nepřítomnosti majitelů „hospodaří" lidé z okraje společnosti. Nejsnadněji se vloupají do chat a chalup, které nemají okna chráněná okenicí, bezpečnostní mříží nebo speciální fólií. Zloději rychle překonají také nezabezpečené dveře," říká Ivan Pavlíček z firmy Next, odborník na zabezpečení domácího majetku. „A kdo ještě z chaty neodvezl spotřebiče, přenosné dílenské vybavení a další cennosti, měl by tak urychleně udělat," dodává.

Zloději se totiž neváhají do objektů vloupat i pro pár stovek korun. Zejména v zimě, kdy se mnozí potýkají s větší hmotnou nouzí než v teplých měsících. Cenným úlovkem je domácí vybavení, které se dá rychle zpeněžit v zastavárnách nebo prostřednictvím překupníků.

„Problém je v tom, že lidi na takovouhle situaci dlouho nebyli zvyklí. Tady na Úpicku se běžně nekradlo, je to záležitost posledních několika let. Příčinu vidím v měnící se skladbě obyvatel města. Přibývá tu problémových lidí a to má potom takovéhle důsledky," vidí možné příčiny místopředseda zdejšího územního sdružení Českého zahrádkářského svazu, Jiří Vágner.

Navíc si je vědom, že zahrádkám se věnují většinou starší lidé. „Každé zabezpečení vyžaduje peníze a těch většina lidí nemá nazbyt. Navíc ani tak nemají jistotu, že nebudou okradeni. Sám bydlím v části, kde jsou rodinné domky, tudíž trvale obydlená oblast a problémy tam jsou obdobné jako v zahrádkářských osadách," dodává.

Hledejte na webu

Když se policistům podaří některé krádeže objasnit a zajistit uloupený majetek, může ale dojít k paradoxní situaci, že není předměty komu vrátit. A když je jejich majitelé do určité doby neidentifikují, propadají státu.

„Pokud se případ podaří vyřešit, dostanou poškození vyrozumění. Zajištěné věci pak lze jednoduše hledat na internetových stránkách Policie Královéhradeckého kraje, kde jsou pod zvláštním odkazem vyfotografované," upozorňuje mluvčí trutnovské policie, Udo Ertner.

Psovodi na kontrole

Policisté každoročně jednotlivé oblasti kontrolují a majitele upozorňují na případné nedostatky.

„Zrovna v současné době, od konce roku do těchto dní, se tomu věnují policejní psovodi a zjišťují, jestli někde nedošlo k vloupání," potvrdil Udo Ertner. K nejoblíbenějším lokalitám zlodějů patří rekreační oblasti v blízkosti větších měst. U Trutnova jsou to především Dolce a Peklo, u Dvora Králové Velký Vřešťov, dále okolí Úpice, Havlovic, ale i Rýchor u Žacléře nebo Rybníčku u Bernartic.