Tradicí se stala soutěž o nejkrásnějšího kohouta okresu Trutnov. Prvenství získal chovatel Jan Moravec ze Starého Rokytníku. Lidem se nejvíce líbilo plemeno holandské zakrslé zlatokrké slepice. V anketě hlasovalo v průběhu Dne řemesel přes šest stovek lidí.

„Je to dvouletý kohout z vlastního chovu a odchovu, sám jsem si je vylíhnul. Plemeno není v Čechách příliš rozšířené, pro nepříbuznou krev proto jezdíme do Německa, Rakouska, Francie, Maďarska,“ popsal vítěze Jan Moravec, místopředseda chovatelského spolku v Úpici.

"Péče o ně je obvyklá jako u ostatních plemen, nevyžadují nic zvlášního. Pouze musím v zimě hlídat, aby kohoutům neumrzly hřebínky, nesmí být v průvanu. Hřebínky jim natírám máslem," přiblížil chovatel ze Starého Rokytníku.

Jaroslav Balcar z Libňatova se věnuje od roku 1974 chovu plymutek žlutých, s jejich kohoutem zabodoval v sobotu 3. místem v Kohoutově. Doma má i kolumbijské plemeno plymutek bílých.
Na hřebínek dostávají máslo, do jídla kopřivy

Klání kohoutů v Kohoutově se zrodilo náhodou. „Před osmi lety se byl podívat pan starosta na naší chovatelské výstavě v Úpici. Ze srandy jsme plácli, že bychom udělali soutěž kohoutů v Kohoutově, že by to byla taková kuriozita. A už to bylo. Ohlas je veliký, lidi čekají na kohouty už od rána,“ vysvětlil Moravec. Velká chovatelská výstava se bude konat příští sobotu 24. srpna v Žirči.

Nejkrásnější kohout v Kohoutově. Plymutka žíhaná chovatele Miloslava Hertla ze Stanovic je nejhezčím kohoutem okresu Trutnov. Vybrali ho návštěvníci sobotních Lidových řemesel v Kohoutově.
Nejhezčí kohout je Američan, kokrhá ve čtyři ráno