Město uspořádalo veřejnou finanční sbírku, která má pomoci s návratem zvonů do místní zvonice na hřbitově v městské památkové zóně. Ta jich původně měla pět. Bohužel tři byly za první světové války zabaveny. Zůstaly tedy jen dva – velký a malý, jenž oznamuje úmrtí.

Skupina nadšenců, která se dala dohromady v roce 2011 a má lomnické zvonění na starosti, by ráda do zvonice vrátila alespoň jeden velký zvon.

„Dobrovolníci, kteří se o zvonici nyní starají, nás požádali o pomoc s navrácením jednoho nebo dvou velkých zvonů. Ten nápad se nám líbil, a tak
jsme se rozhodli uspořádat veřejnou sbírku," vysvětlil zájem novodobých zvoníků místostarosta Zdeněk Rajm, který pevně věří, že se podaří vybrat dostatek finančních prostředků. „Kdyby se to náhodou nepodařilo, zastupitelé přislíbili chybějící částku doplatit. Takže minimálně jeden nový zvon Lomničtí mít budou," slibuje Rajm.

KASIČKY

Zájemci mohou přispívat do pěti pokladniček, které jsou rozmístěny ve městě. Další dvě jsou putovní a město pro tento účel zřídilo také speciální bankovní účet. „Naší filozofií je, aby kasička byla na každé větší akci, která se v Lomnici koná," objasnil místostarosta možnost darování peněz.

SYMBOLICKÉ ROKY

Letošní a příští rok jsou pro zvonici symbolické. V listopadu 1916 byl totiž zabaven první a největší zvon, který pocházel z roku 1590 a vážil neuvěřitelných 1039 kilogramů. Pro ten poslední si vojáci přijeli také v listopadu, ale o rok později.

Pokud se záměr podaří, nový zvon (nebo zvony) by měl v Lomnici vyzvánět v listopadu příštího roku.