Boj proti průzkumu břidlicových plynů na území obou regionů graduje. Včera na ministerstvu životního prostředí (MŽP) zasedala rozkladová komise, která měla posoudit nesouhlasné stanovisko osmnácti měst a obcí, jež podaly žádost o rozklad. „Jednání bylo neveřejné. Komise sdělí výsledek ministru Chalupovi, který v této věci rozhodne až po svém osobním jednání se starosty dotčených obcí na Náchodsku a Trutnovsku. To se uskuteční příští týden,“ uvedla Marta Machková, tisková mluvčí MŽP.

Již na počátku týdne zástupci petičního výboru odevzdali na ministerstvo archy s 8623 podpisy. „Petice přes měsíc kolovala po území Královéhradeckého kraje a měla podpořit nesouhlas s průzkumem břidlicového plynu a dát široké veřejnosti možnost se vyjádřit,“ uvedl Jan Balcar, člen petičního výboru a ředitel společnosti Království – Jestřebí hory. Podle jeho slov během posledních dní na městský úřad do Police nad Metují přišly další petiční archy a lze odhadnout, že se pod petici nakonec podepsalo přes 14 tisíc lidí. „Jen já jsem za území Jestřebích hor odevzdal dalších 600 podpisů,“ konstatoval Jan Balcar.

V úterý by měl do regionu přijet náměstek ministra životního prostředí Libor Ježek. „S ním bychom měli mimo jiné řešit i otázku průzkumu břidlicových plynů. Poté do regionu dorazí i ministr Tomáš Chalupa,“ dodal Jan Balcar. Případný průzkum se týká 56 obcí a měst na Náchodsku a Trutnovsku.