Z 18. místa kandidátky ANO vyskočil do Parlamentu majitel dvorské Juty a senátor Jiří Hlavatý. Získaným mandátem ve sněmovně jeho působení v Senátu skončí, obojí nelze kombinovat. "Je to něco zajímavého. Všichni jsme na tomhle světě dostali jen jednu šanci, první a poslední. Člověk by měl proto využít všechny příležitosti, které má, aby zkusil všechno, co je možné, když už se nám život podruhé opakovat nebude," pronesl až filozoficky v bezprostřední reakci na výsledky voleb.

"Nejdůležitější je, jak teď bude vypadat vláda. Aby se konečně uklidnilo to, co se všechno odehrávalo. Aby se najelo do normálních pracovních kolejí, kde budou politici vystupovat jako spoluhráči, kteří uklidní situaci a budou se vzájemně respektovat. Stále vidím obrovskou propast mezi politiky a voliči. Ti hledají všechny možné alternativy," prohlásil Jiří Hlavatý. Devětašedesátiletý podnikatel ze Dvora Králové získal druhý největší počet preferenčních hlasů (4859) v Královéhradeckém kraji, hned za krajskou jedničkou ANO Klárou Dostálovou. "Napadá mě na prvním místě zodpovědnost za velkou důvěru," reagoval na skok z 18. místa a pokračoval: "Lidé mi věří, patří jim velké poděkování. Člověk má i na sklonku pracovní kariéry slušné renomé. U mě to není touha po moci, ale touha pomáhat lidem."

Celý Královéhradecký kraj získal pouze jedenáct poslaneckých mandátů.

Ze sněmovny naopak vypadává dlouholetý poslanec Robin Böhnisch, do Parlamentu se totiž dostal z krajské kandidátky ČSSD pouze lídr Jan Birke, starosta Náchoda. Čtyřicetiletý politik z Mladých Buků působil v Poslanecké sněmovně od roku 2003. "Doplatil na katastrofální výsledek ČSSD," okomentoval překvapivou situaci politolog a komentátor Jiří Štefek. "V rámci ČSSD patřil k těm lepším. Jeho rukopis je patrný u řady zákonů s problematikou životního prostředí. Může odcházet ze sněmovny se vztyčenou hlavou, odvedl tam kus práce," vyjádřil se politolog k Böhnischovu konci po čtrnácti letech mezi poslanci.

Volby na Královéhradecku.
V kraji zvítězilo ANO, skokany jsou Piráti a SPD. Trpkou porážku prožívají STAN

Starosta Trutnova Ivan Adamec, jednička ODS v kraji, posbíral znovu velké množství hlasů a míří opět do Poslanecké sněmovny. "Jsme druzí a to je pro nás dobrý výsledek. Jedná se o výrazný nárůst oproti předchozím volbám," hodnotil aktuální republikové výsledky. "Budeme pracovat dál, abychom byli příště ještě lepší," dodal trutnovský starosta. "Nechápu, že populistické strany jako SPD a ANO získaly tolik hlasů, ale to je prostě realita. Uvidíme, co se bude dít dál," poznamenal.

Pavel Plzák z hnutí ANO se o výsledku voleb dozvěděl na cestě do domovského Trutnova. "Dozvěděl jsem se o výsledku voleb teď v autě v rádiu. Jsem potěšený. Můj tip byl zisk 29 procent. Ale teď nás čeká to nejtěžší. Nás výsledek odpovídá práci, kterou jsme odvedli. Vedli jsme slušnou kampaň, odmakali jsme si ji a mandáty, které jsme získali, jsou zasloužené," okomentoval volební výsledky trutnovský lékař.

Nejdřív komunální volby, před rokem krajské a nyní sněmovní. Devětatřicetiletý Martin Jiránek z Trutnova, krajský lídr Pirátů, prožívá další volební úspěch, který zastupitele Trutnova a Královéhradeckého kraje katapultoval až do Parlamentu. "Je potřeba zůstat na zemi a zachovat si pokoru," nepropadal přehnané euforii. "Šlo mi především o to, aby se do Parlamentu dostali Piráti," dodal. Z volebního výsledku byl nicméně naprosto nadšený. "Je to úžasná zpráva pro Piráty a jejich voliče.  Práce, kterou Piráti odvádí v republice, kraji i v Trutnově přinesla ovoce. Lidé nám začali věřit, aniž bychom někde politikařili," řekl Martin Jiránek a okomentoval volební výsledky: "Je mi trochu líto Zelených, u nichž je propad opravdu výrazný. Jsem moc rád, že se do sněmovny dostal STAN. To je strana, se kterou budeme moc rádi spolupracovat. Nejsem úplně nadšený z velkého počtu hlasů ANO, který ji staví do role dominantního hráče." Jednání Pirátů o povolebním vývoji bude pokračovat v neděli. Jedno je však podle nich jisté. "S hnutí ANO Andreje Babiše určitě do vlády nepůjdeme," potvrdil za Piráty Martin Jiránek.

Počítání volebních hlasů.
Volební místnosti se zavřely. ANO jasně drtí své soupeře

Smutek zavládl po oznámení výsledků mezi komunisty. KSČM získalo 15 mandátů, což lídr v Královéhradeckém kraji Zdeněk Ondráček označil za neúspěch. "Je to propadák. V nejbližších dnech se budeme muset domluvit, co s tím dál, protože už je to podruhé po krajských volbách, co jsme neuspěli," vyjádřil se. To, že sám obhájil poslanecký mandát označil za vítězství s pachutí porážky. "Výhru hnutí ANO jsem očekával, průzkumy to jasně avizovaly. Upřímně, budu rád, když vítězné strany něco splní. Jejich sliby mi totiž přijdou absolutně nereálné," podotkl Zdeněk Ondráček.

A jak nahlíží na nový vývoj na české politické scéně? "Myslím, že je to docela jednoduché. Na řadě je teď pan Babiš. Variant je vcelku hodně, ona se ta předvolební vyjádření po volbách rychle vždy mění. Teoreticky může ANO vládnout pohodlně s ODS, může se pokračovat ve stejném gardu. Uvidíme," řekl krajský lídr KSČM. "My jsme v opozici a až další dny ukáží, co budeme schopni dělat. Sám bych chtěl pokračovat v bezpečnostní problematice," dodal Zdeněk Ondráček.