Vernisáž této atraktivní výstavy, kterou pořádá historicky popáté Galerie města, začne ve středu od 17 hodin na Krakonošově náměstí. Právě centrum města bude až do konce září zdobit obří chobotnice sochaře Viktora Paluše.

Promenádou zase „poběží" bronzový kůň Michala Gabriela a před městskou galerii bude instalován lední medvěd od Ondřeje Bílka.

Už od roku 2010 instaluje pravidelně Galerie města Trutnova v letních měsících sochařská díla do veřejného prostoru. „Tato akce vznikala s vírou v to, že umění patří do života každého člověka a mělo by být jeho co nejpřirozenější součástí. Vybraná prostranství v exteriéru Trutnova se tak přes léto stávají otevřenou galerií pro každého, kdo jimi prochází," připomíná ředitelka galerie Lucie Pangrácová.

Letošní, pátý ročník, je zaměřen na zvířecí figuru. Akce navazuje na výstavu ateliéru figurativního sochařství profesora, akad. sochaře Michala Gabriela, která proběhla v březnu a v dubnu v interiéru galerie. Loni v létě mohli chodci na promenádě pozorovat kovové sochy Lukáše Raise. Mnohým utkvěly v paměti zase sochy nahých bronzových mužů zmíněného autora Michala Gabriela. Ocitly se dokonce tehdy i v Úpě.