Úklidu se dočkají: Velký Vřešťov, Havlovice, Dvůr Králové nad Labem, Rudník, Zlatá Olešnice, Suchovršice, Markoušovice, Hostinné, Vrchlabí, Mladé Buky, Trutnov, Žacléř, Mostek, Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Jestřabí, Mříčná, Kruh, Roztoky, Semily, Turnov.

Příští sobotu 13. dubna se dobrovolníci chystají vyčistit řeku Úpu a její břehy v Trutnově, Mladých Bukách, Svobodě nad Úpou a nově také v Horním Maršově. Všichni sběrači u řeky dostanou na startovních místech pytle na odpadky a pevné rukavice, připravena bude i menší svačina. Trutnovští dobrovolníci mohou s úklidem začít u Základní školy Mládežnická, u cukrárny Promenáda, u koupaliště a u loděnice v Poříčí. Další stanoviště budou ve Svobodě nad Úpou a v Areálu Mladé Buky, nově se přidá i Horní Maršov. Od 11 hodin bude na stanovišti u koupaliště v Trutnově probíhat doprovodný přírodovědný program pro děti i dospělé.

„Máme radost, že se podařilo připojit další obec na toku řeky. Jsme o další krok blíže k našemu cíli vyčistit celou řeku od pramene až k ústí,“ uvedl Martin Kynčl, hlavní organizátor akce. „Malé i velké dobrovolníky po úklidu zveme k odpolednímu setkání u řeky. Hned vedle koupaliště budeme opékat špekáčky a nabízet další drobné občerstvení, k poslechu zahraje kapela Marta a Rasputin,“ dodává Kynčl. Setkání nabídne zábavu i prostor k setkání lidem, kterým není stav řeky a přírody kolem nás lhostejný.

Čištění řeky Úpy navazuje na předchozí úspěšné ročníky, během kterých se podařilo do úklidu zapojit stovky místních dobrovolníků. V minulém roce se nasbíralo přes 200 pytlů odpadků a zapojilo se přes tři stovky dobrovolníků z Trutnova i okolních měst.

Ilustrační fotografie.
Safariběh výtěžkem podpoří transport nosorožců