Stovky návštěvníků zamířily v sobotu do zámeckého parku Domova sv. Josefa. Konala se tu tradiční výstava drobného zvířectva. Návštěvníci tady mohli vidět nejen králíky, slepice, holubi či husy. Ve škole byla připravena expozice exotického ptactva, pozornost upoutala ukázka chovu ovcí. Uspořádat podobnou akci ale není v současnosti jednoduché.

Pomohlo i město

„Při nemalé podpoře města Dvůr Králové jsme vynaložili nemalé úsilí, aby i letošní výstava splnila očekávání vystavovatelů a především návštěvníků. Výstava v těchto krásných prostorách se může uskutečnit díky vstřícnosti Domova sv. Josefa," informoval za pořadatele ředitel výstavy Vladimír Javorský.

Mezi tradiční účastníky patří i královédvorský Klub kaktusářů, který tu nejen vystavuje své zajímavé výpěstky, ale nabízí také možnost si rostliny zakoupit.

Vloni se poprvé součástí výstavy stala expozice morčat. I letos poutala zájem především malých návštěvníků. Nejeden z nich si morčátko odnášel domů. Pro děti nabízela výstava i další atrakce, třeba nafukovací hrad, projížďky na koních nebo dětské hřiště s lanovkou.

Právě dětem se líbila letošní novinka – králičí hop. Tým z Hradce Králové představil zájemcům, že i králík umí skákat do výšky a do dálky a nedělá mu problém zdolat několik překážek za sebou.

Přijeli i nakoupit

„Moc se mi to líbilo. Máme doma také králíka a tak uvažujeme o tom, že bychom s ním králičí hop také vyzkoušeli," řekla nám jedna z divaček Petra Matyášková. Výkony ušatých závodníků sklidily bouřlivý potlesk. „Přijeli jsme od Hradce Králové. Zatím jsem spokojen. Nakoupili jsme tu kuřata, nějaké vitamíny a násady. Chceme se ještě zastavit v zoologické zahradě," sdělil Martin Lomský. Součástí výstavy totiž byla také nabídka chovatelských potřeb.