Z důvodů uzávěrek komunikací v Kocbeři a v Choustníkově Hradišti musí řidiči náklaďáků a autobusů jet po objízdné trase přes Dvůr Králové. „Zhruba před třemi měsíci bylo město osloveno Krajským úřadem Královéhradeckého kraje, aby povolilo v určitých lokalitách v rámci objízdné trasy průjezd po místních komunikacích nákladní a autobusové dopravě. „Souhlasili jsme, ale zároveň jsme upozornili na špatný stav mostu v Nedbalově ulici, jehož technický stav již delší dobu sledujeme. Každé tři měsíce zde provádíme zkoušky statikem a současně připravujeme projektovou dokumentaci na výstavbu nového mostu," informoval nás o aktuálním stavu dopravy ve Dvoře Králové jeho místostarosta Jan Bém.

Zvýšen provoz

Po posledním vyhodnocení statikem bylo v minulých dnech doporučeno most přes řeku Labe uzavřít pro těžkou nákladní dopravu a pro autobusy. Negativně se na tomto zhoršení projevil zvýšený provoz nákladních vozidel. Byla zde usazena dopravní značka do 3 tun a rychlost snížená na 10 km. Vedení města však nechce občanům zkomplikovat objízdnou trasou přes celé město jejich cestu směrem k nemocnici, hřbitovu a do centra Dvora Králové.

„Situace v dopravě byla u nás natolik akutní, že jsme se rozhodli ihned zajistit provizorní most," řekl druhý muž na radnici Jan Bém.

Mostovka byla v pondělí 21. července dovezena z Brna a již během dne se ji podařilo usadit na stávající komunikaci. Bylo potřeba upravit asfaltový nájezd, proto byl most pro dopravu uzavřen.

„Včera se podařilo na dočasném mostě znovu provoz zahájit. A to pro osobní dopravu, autobusy a automobily do hmotnosti 9 tun," informoval místostarosta Dvora Králové Jan Bém a upřesnil, že vozovka je v místě mostu zúžena na čtyři metry.

„Stále nám běží stavební řízení o dotažení stavebního povolení na výstavbu nového mostu. S jeho stavbou by se mělo začít již na začátku příštího roku," uvedl Jan Bém. Dodal, že stávající železný most bude odstraněn a na jeho místo přijde celá nová mostovka. Ta je vyjde zhruba na 3,5 milionů korun.

Eva Veselá