Ve Dvoře Králové pokračují v naplňování záměru, který má přivést vlaky až do centra města. Radnice si nechala vypracovat architektonické návrhy od studentů brněnské vysoké školy. Ti připravili tři desítky variant.

Do Dvora Králové navrhli skutečně ambiciózní projekty, řešící společný terminál pro autobusovou i vlakovou dopravu. Jeden z nich například počítá s vybudováním víceúrovňového nádraží za zhruba 420 milionů korun.

Přiblížení vlakové dopravy do města má zajistit kolejiště vlečky, která nyní slouží k přepravě uhlí ze stanice do továrny ČEZ. Na trase mají být dvě zastávky.

CESTA PRO MODERNÍ MĚSTO

Ambiciózní projekt už vloni město představilo společně s partnery novinářům. Nyní dostalo hmatatelné rozměry v podobě projektů.

„Nový terminál by vyřešil spoustu problémů, které město má. Je to odvážná myšlenka, ale jsou to kroky, kterými se moderní město musí vydat,“ řekl starosta Dvora Králové Jan Jarolím. „Návrhy máme. Teď musíme pozvat kraj i stát, abychom dali dohromady prostředky, za něž bychom terminál mohli postavit. Pro město to bude obrovská investice,“ doplnil Jarolím.

Velkou devízu vidí v železniční zastávce u zoologické zahrady, nejnavštěvovanějšího turistického cíle východních Čech. Současné nádraží totiž leží zcela mimo nejrušnější místa ve Dvoře Králové. Z centra sem lidé musí dojíždět městskou dopravou či automobily. Leží zhruba 3,5 kilometrů od vyhledávaných míst.

MEZIGENERAČNÍ POJÍTKO OD MLADÝCH

Studie terminálu vypracovali studenti Ústavu prostorové tvorby na brněnské Fakultě architektury jako bakalářské práce. Lidé si je do konce minulého týdne mohli prohlížet na výstavě.

„Studenti měli počítat i s budoucím rozvojem města. Plánování terminálu ve vymezeném prostoru nebylo jednoduché, každý si ale vymyslel své dopravní řešení. Projekty jsou více či méně reálné, či dokonce futuristické,“ okomentoval Jan Foretník, odborný asistent studentů při tvorbě bakalářských prací na téma Dopravního terminálu ve Dvoře Králové.

Mezi návrhy figurují i moderní mimoúrovňová řešení. Jedno z nich počítá například s tím, že kolejiště bude nad úrovní silnice. Součástí terminálu mají být obchody i sídla služeb, například pošty. Šest nejlepších projektů vedení města ocenilo.

„Jedna práce je zajímavější než druhá. Je to svěží pohled mladých lidí, kteří nejsou spoutáni s naším regionem, na naše město. Je to pro nás určitě dobré mezigenerační pojítko,“ ocenil architektonické návrhy starosta Jan Jarolím.

BUDOUCNOST DVORA KRÁLOVÉ? Jedna z architektonických variant nového dopravního terminálu pro železniční a vlakovou dopravu počítá s mimoúrovňovou stavbou.Zdroj: Jaroslav Pich