Každý prostor přitom měl svoji malou vlastní dramaturgii. Historické náměstí ovládl jičínský Cirkus Nostalgie s bizarními příběhy, podivnými bytostmi, nevídanými čísly, vlastní kavárnou a výtvarnou dílnou. Žádná další divadla, kapely nebo snad trhovci. „Nostalgie je naprosto originální věc, zaslouží si prostor a klid, neměla by být rušena čímkoliv jiným. Zaslouží si takový prostor," vysvětlil Otto Štemberka z pořádajícího spolku Trutnov - město draka.

Úpou na úvod dračích slavností bublala Vltava
Úpou na úvod dračích slavností bublala Vltava

Pouze v horní části náměstí byly stánky s dobovými řemeslníky - při práci byli vidět například brašnář, hrnčíř, bednář či písař. Ani davy zvědavců kolem nich ale nerušili cirkusovou šou před Starou radnicí.

Pěší zóna patřila trhovcům s občerstvením a řemeslnými výrobky. V dolní části zaujaly kuriozity s podivnými jízdními koly. A také AUroura - recesistický člun na kolečkách, ve kterém se ulice dala sjíždět jako horské peřeje. Mezi prvními to úspěšně zvládnul trutnovský starosta Ivan Adamec. „Příjemně nás tím překvapil. Nevěděl, že ho k tomu vyzveme. Ukázal se ale jako sekáč, sednul do člunu a sjel to až k poště," hodnotil Štemberka humorný moment.

Dračí slavnosti, Už ho nesou - 2017, sobotaZdroj: Miloš Šálek

Živo bylo i v sousedních ulicích. Ve Školní se běhalo podél kuličkové dráhy, v Hradební se střílelo z luku, za Irskou hospodou se hrálo divadlo pro děti a v tvrzi pod hradem se hrálo a zpívalo.

Mnohem živěji než dřív bylo na Nábřeží Václava Havla a trutnovské Náplavce. Kaštanová alej se proměnila ve svět řemesel. Celodenní hra nazvaná Proti proudu nabídla spoustu lákadel pro děti a řadu úkolů pro rodiče. Jezdilo se speciálním voru. Přímo v řece se rýžovalo. Na dřevěné lodi se hrálo divadlo. Jezdilo se šlapací mašinkou. Odehrály se rytířské souboje a pouťové kejkle.

V Úpě visely dominantní symboly z jedenácti předešlých ročníků Dračích slavností. „Tolik originálních her nebo stanovišť tady nikdy nebylo. Letošní slavnosti jsou z tohoto pohledu určitě největší. Tomu taky odpovídá veliká návštěvnost. Klíčovou roli sehrálo i páteční večerní promo v Úpě s Musicou Candidou. Díky tomu přišli na slavnosti i ti, kteří jinak nechodí," řekl Štemberka.

Sobotní program vyvrcholil tradičním večerním magickým procesím s trutnovským drakem a jeho vyzdvižením na věž Staré radnice. 

Zdroj: Youtube
Úpou na úvod dračích slavností bublala Vltava
Úpou na úvod dračích slavností bublala Vltava