Pět let vydrží v terénu dřevěné prvky, které v nejvyšších českých horách instalují správci Krkonošského národního parku pro lepší informovanost návštěvníků a turistů.

Drsné podnebí cedulkám nepřispívá, proto v současné době zmizí z hor 860 kusů dřevěných piktogramů, panoramatických a informačních panelů a herních prvků. „Všech těch, které by mohl poničit sníh," vysvětlil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

S koncem turistické sezony mají strážci v Krkonoších skutečně napilno. Než se hory zachumlají do sněhové pokrývky, musí být prvky odmontovány a uschovány v bezpečí až do příštího roku.

„Správa Krkonošského národního parku věnuje značné úsilí, aby návštěvníci Krkonoš na svých cestách našli kvalitní turistickou infrastrukturu. Za poslední roky byly značné finanční prostředky investovány do oprav turistických chodníků a cest. Pro pohodlné posezení návštěvníků slouží řada nově zbudovaných odpočinkových míst. Značnému zájmu se těší nespočet panoramatických pohledových map na dřevěných panelech, které jsou umístěny na místech dalekého rozhledu. Dřevěné informační tabule zaměřené na přírodu Krkonoš a vědomostní panely pro děti spojené s poznáváním krkonošských zvířat a rostlin zase přispívají k ekologické výchově," informoval Radek Drahný a dodal, že vzhledem k náročným klimatickým podmínkám v zimním období je nezbytné toto vybavení terénu před zimou demontovat.

Jan Hřebačka, KRNAP

„V Krkonošském národním parku dlouhodobě prosazujeme turistickou infrastrukturu ze dřeva. Tedy z materiálu, který je ekologický, relativně levný a obnovitelný. Po celých horách je více než 3 600 kusů vybavení, které slouží návštěvníkům hor k orientaci, k ponaučení i k odpočinku."