Je prvním Čechem na vozíčku, který absolvoval část Svatojakubské cesty do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Jan Dušek ze Dvora Králové ji dokončil před čtyřmi měsíci. Před týdnem v rodném městě slavnostně uvedl s tvůrci do kin dokumentární film, který o ojedinělé cestě vypráví.

Dnes sedmatřicetiletý Jan Dušek, otec tří dětí, trpí progresivní formou roztroušené sklerózy. Je upoután na invalidní vozík. Nápad uspořádat pro vozíčkáře náročnou cestu vznikl z jeho přátelství s Petrem Hirschem. S poutníkem, který pěšky došel právě do města v severozápadním Španělsku, ale i do Jeruzaléma nebo Říma.

VE VÝPRAVĚ I SYN

„Filmem jsme chtěli upozornit na neuvěřitelné odhodlání, ale i na nemoc, která provází Janův život. Chtěli jsme také představit Domov sv. Josefa v Žirči, což je jediné nestátní zařízení v České republice, které lidem s roztroušenou sklerózou pomáhá žít důstojný život,“ říká v dokumentu, který právě v domově u Dvora Králové startuje, Petr Hirsch.

Poutníkům cesta trvala celkem 29 dnů. Denně urazili ve směru Logroňo – Santiago de Compostela zhruba 25 kilometrů. Ve Španělsku královédvorští poutníci putovali v osmičlenné skupině. Jejími členy byli ošetřovatelé, kameramani, režisérka filmu Eva Toulová nebo Duškův tehdy devítiletý syn Jenda.

„Byla to úžasná cesta s úžasnými lidmi, kteří mi pomáhali,“ řekl při slavnostní premiéře Jan Dušek. „Moc přátel mi nevěřilo, nedoufali, že je možné takovou cestu zvládnout a mysleli si, že to nedám. Já jsem ale cítil, že ji musím podniknout,“ vysvětluje Dušek v dokumentu.

VŠECHNO JDE

Celovečerní cestovatelský film Camino na kolečkách je protkán jeho osobním příběhem. Jan Dušek chtěl dokázat, že vozíček není takovou překážkou, jak by se mohlo zdát. Za pomoci přátel putoval po kamenitých i bahnitých cestách. Bojoval s nefunkční hustilkou, na cestě slavil i narozeniny. V průběhu cesty se k výpravě připojí třeba i němečtí poutníci nebo Duškovi kamarádi ze základní školy.

„Co neudělám? Řekněte mi to a já to udělám. Abyste viděli, že jde všechno, když člověk chce,“ pronesl Dušek ve filmu.

„Obdivuji nadšení Honzy Duška, ale taky Petra Hirsche. Jsem rád, že pomáhá kde může. Je nepředstavitelné, jak dokáže najít sílu i prostředky pro tak velkou výpravu,“ uvedl ve Dvoře Králové na slavnostní premiéře filmu Dominik Melichar z Domova sv. Josefa.

Poutnické putování s vozíčkářem ke hrobu svatého Jakuba doprovázela řada komplikací. Cestovatelé řešili přeplněné noclehy na trase, dobíjení elektrického vozíku, opravy. Film ukazuje ohromné úsilí všech, kteří Duškův vozíček přenesli přes všechny nástrahy až k vytouženému cíli.