Celé léto a podzim brnkali stavbaři na mostě Jana Palacha ve Dvoře Králové lidem na nervy. Opravy prodlužovali, u provizorní lávky se tvořila bahenní stezka, řidiči museli objíždět celé město, které se navíc neustále ucpávalo.

„Projet Dvůr Králové bylo horší, než cesta od dálnice sem,“ vyhrkl ze sebe před časem Karel Křenek, který do Dvora Králové v říjnu přijel z Prahy nainstalovat na jedinečný víkend Rukopis královédvorský.

Ještě nervóznější byli během oprav místní. Už za 14 dní se však dopravní situace ve městě vrátí do normálu.

Klíčový úsek královédvorské dopravy stavbaři otevřou 11. prosince. Auta už budou moci od zoologické zahrady znovu mířit přímo do centra bez složitého objíždění.

MOST JANA PALACHA prochází rekonstrukcí už od léta. Stavbaři nyní dokončují poslední úpravy. Během čtrnácti dnů se sem už vrátí doprava.Zdroj: Deník/Jaroslav Pich

Chodci se tu projdou dokonce už o týden dříve. Provizorní lávka od Labe definitivně zmizí. „Lávku pro pěší jeřáby demontují v úterý 5. prosince dopoledne. Po ranní špičce, kdy z Benešova nábřeží do centra a zpět proudí zejména děti a mládež do škol,“ sdělila mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Během zhruba tříhodinové demontáže nebude možné přes most přejít z bezpečnostních důvodů. Dostupná bude jen lávka u sportovního stadionu. Poté už chodci budou využívat opravenou stavbu.

Dopravě se pak Palachův most otevře těsně před Vánoci. Také autobusy městské dopravy budou jezdit podle standardního řádu.

Stavební práce město vyšly na 7,6 milionu korun. Od Královéhradeckého kraje Dvůr Králové na rekonstrukci obdržel pětimilionovu dotaci.