A možná od něj si vzalo město Dvůr Králové nad Labem příklad a začalo připravovat svého Průvodce. Tentokrát po místních nedokonalých cestách, které řidičům často vhánějí hrůzu do očí, ale hlavně škodí podvozkům aut. Avšak ručník do ringu radnice rozhodně vhodit nechystá. Naopak, připravovaná rukověť má sloužit jako etalon pro jednání s krajem a dalšími institucemi o nápravu letitého problému.

Páteřní komunikace

„Všechny silnice nemůžeme začít hned opravovat. Ve většině případů se nejedná pouze o opravu povrchu vozovky, ale také o rekonstrukci kanalizace, přilehlých chodníků a veřejného osvětlení," říká královédvorský starosta Jan Jarolím.

Podle prvního muže královédvorské radnice jsou v současné době vytipovány nejkrizovější úseky krajských silnic a vedení města začalo jednat s představiteli Královéhradeckého kraje, krajské správy a údržby silnic a Státního fondu dopravní infrastruktury v Praze. „Získali jsme příslib od Královéhradeckého kraje, že v průběhu let 2016–2018 investuje do páteřních komunikací ve Dvoře Králové nad Labem," podotýká starosta Jan Jarolím.

Konkrétně se jedná o silnice Choustníkovo Hradiště – Dvůr Králové nad Labem, Lipnice, přejezd – Dvůr Králové nad Labem, Smetanova, silnice Denisovo náměstí – zoo a dále Nové Lesy, silnice Denisovo náměstí – Žireč či přehrada Les Království – Dvůr Králové nad Labem, Karlov.

„Souběžně máme přislíbeno financování kruhového objezdu u oční školy, který by měl vzniknout v roce 2016. Na něj bychom chtěli navázat rekonstrukcí ulic Čelakovského a Zborovská, a to za předpokladu, že budeme mít dostatek finančních prostředků. Při celkové rekonstrukci obou ulic by souhrnná částka přesahovala 27 milionů korun," vysvětluje Jan Jarolím.

Jednání o R11

Samostatnou kapitolou jsou jednání týkající se stavby budoucí rychlostní silnice R11 na úseku křižovatka Jaroměř (sever) – Trutnov a budoucí napojení města na tuto silnici. S ohledem na vznik průmyslové zóny ve směru na Žireč (lokalita Borka) i předpokládané zvýšení frekvence dopravy z oblastí Hořic a Vrchlabí směrem na budoucí dálnici, které by při existenci napojení v obcích Kocbeře a Choustníkovo Hradiště zaplnilo dopravu ve středu města, krajský úřad v současnosti na dodatečnou žádost provádí případovou studii.

Ta posoudí další možné napojení dopravy na dálnici D11 za Žirčí. Kromě komunikací plánuje vedení města opravy mostů.

Labská cyklostezka

Letos se občané Dvora Králové nad labem dočkají nového mostu v ulici Nedbalova, který by zde měl být v provozu do konce srpna. V roce 2016 by měl přijít na řadu most J. Palacha – tato investice by měla být jednou z priorit příštího roku.

Starosta města Jan Jarolím navíc vede intenzivní jednání s vedením Královéhradeckého kraje o jeho participaci na financování celé rekonstrukce.

Vedení města dále s Královéhradeckým krajem spolupracuje také na projektu Labské stezky, která nyní končí v Kuksu a měla by pokračovat do Dvora Králové nad Labem a dále na přehradu Les Království. Kromě toho se letos zlepší dopravní mobilita cyklistů při průjezdu centrem města od náměstí Odboje po náměstí Republiky.