Za pár týdnů hlasy voličů rozhodnou ve volbách o složení radnice na další období. Komunální politici některé své kroky v průběhu čtyř let pochválili, jiní se zamysleli nad nesplněnými sliby, někomu jejich práce připadala smysluplná a rádi by v ní pokračovali, jsou ale i tací, kteří řadu věcí vidí černě a viní z neúspěchů své politické rivaly. Poslední tečku za výčtem úspěchů a neúspěchů radnice však udělá až samotný občan města Dvora Králové.

Řeší vodné a stočné

Pokud bychom se chtěli pokusit o analýzu problematiky města v kladném či záporném smyslu uplynulých čtyř let, určitě se by se na první místo pomyslného žebříčku dostala vodohospodářská infrastruktura. Stav i výše ceny vodného a stočného, která patřila k nejvyšším v republice, se stala hlavním a dlouhodobým problémem. Tomuto tématu věnovala radnice v uplynulém volební období asi největší úsilí. A vyplatilo se to.

Nové náměstí

Podařilo se zrekonstruovat díky prostředkům z Evropské unie v celkové výši přesahující 100 milionů korun náměstí T. G. Masaryka (ovšem bez kanalizace) a přilehlých komunikací. To je jistě chvályhodné, ovšem na druhou stranu občanům nyní vadí, že došlo ke změně stylu průjezdu náměstím. Dříve bylo náměstí objízdné dokola a mělo více příjezdových cest. Nyní je možnost průjezdu pouze z jedné strany a vede do něj pouze jedna příjezdová cesta. „Je to velmi matoucí pro turisty, kteří navštíví město a podle názoru lidí se tím stalo centrum mrtvé a turisté ho navštěvují jen velmi zřídka.

Lidé si také v této souvislosti stěžují na turistické značení a informační tabule. „Pro člověka, který jede do zoologické zahrady a následně by chtěl navštívit i centrum a jeho historickou část, je naprosto nereálné najít cestu do náměstí. Kolikrát i místní mají obtíže se ve městě vymotat," říkají občané.

„Náměstí je krásné s připomínkami návratu aut po celém obvodu, aby ožilo. Bohužel se jaksi Švehlova ulice vyjmula z plánované rekonstrukce. Revoluční ulici – pěší zóně – dominuje hanebný plácek prodejních stánků (boudiček), které patří někam do pohraničí na tržnici, a ne do centra. Měla by tam vzniknout oddychová zóna s lavičkami a osvětlením, aby se mohla tvářit jako pěší zóna. Možná by pak přece jenom nějaký hodně statečný podnikatel projevil zájem o pronájem prostor po mizejících vietnamcích," posteskla si Hana Sedláčková. Na druhou stranu ale pochválila zlepšení práce Technických služeb, kdy se podle ní v každém ročním období intenzivně uklízí a je to již znát na čistotě města. Líbí se jí opravené muzeum a některé opravené ulice.

Velký problém zdejší občané vidí ve špatném stavu chodníků a silnic. S tím se ale již radnice snaží vyrovnávat. V současné době se realizuje kompletní rekonstrukce komunikací, chodníků, kanalizace a veřejného osvětlení v ulicích 28. října a Smetanova. S opravami komunikací však zase souvisí objížďky a uzavírky.

Realizuje se rozsáhlý projekt regenerace zeleně, při kterém dochází k ošetření velkých zelených ploch ve městě, k pokácení poškozených a neperspektivních stromů a k výsadbě nových. Někteří lidé však projekt považují za rozporuplný a nesouhlasí s ním.

Město postupně rozšiřuje nabídku sociálních služeb. Rekonstrukcí části objekt v Bezručově ulici byl vybudován Azylový dům Žofie a noclehárna pro osoby v mimořádně těžké životní situaci. I díky tomu získává pečovatelská služba ve Dvoře Králové pravidelně ocenění za poskytování sociálních služeb.

Stop hazardu!

Jako v jednom z prvních měst zde řekli občané prostřednictvím referenda jasné ne hazardu, neboť ho vnímají jako jednoznačně negativní jev. Teď již město čeká na postupné rušení licencí pro jednotlivé herny od ministerstva financí.

„Nepovedlo se zrekonstruovat autobusové nádraží, které vlastní firma Osnado. I když k tomu v minulém volebním období bylo velice blízko. Také se občané Dvora Králové nedočkali kvůli financím kruhového objezdu u Oční školy," řekl nám názor student Tomáš Petřík. Podle něj nedostatek peněz zřejmě hrál svoji roli na Tyršově koupališti, kde se nepovedlo dokončit rekonstrukci druhého bazénu. Také toalety a sprchy by chtěly opravit.

„Myslím si, že rekonstrukce Základní umělecké školy na náměstí T.G.Masaryka městu velice prospěla, a to jak rozvoji vzdělání mládeže, tak i vzhledu celého náměstí. Obnova budovy se podle mne povedla a nyní patří stavba ZUŠ k dominantám města," uvedl jeden z dotazovaných občanů Lukáš Baše. Mezi pozitiva zařadil ocenění Podnikatel roku, které letos získal Jiří Hlavatý, ředitel firmy Juta. „Sice to není zásluha města, ale určitě to je obrovské pozitivum, které je spojené s městem Dvůr Králové," zdůraznil Lukáš Baše.

Nevyrovnaný rozpočet

Velkým problémem je zde nevyrovnaný rozpočet města a současná radnice jej nebude předávat novému vedení v plusových číslech jako tomu bylo v minulosti.
Nepodařilo se také do průmyslové zóny přivést investora, který by vytvořil tolik potřebná pracovní místa.

Dvůr Králové je pro někoho pěkné místo pro život, jiný se zase stydí za zanedbaná zákoutí města. Je to jak natlakovaný papiňák, jen bouchnout. Možná ale právě potřebuje ten správný třesk, aby se věci hnuly tím správným směrem.

Koho máme na radnici:

Jak dopadly ve Dvoře Králové poslední komunální volby v roce 2010?

1. ČSSD: 24,65% – 26 557 hlasů, 6 mandátů.
2. ODS: 20,95% – 22 565 hlasů, 5 mandátů.
3. Volba pro město 14,30% – 15 400 hlasů, 3 mandáty.
4. TOP 09: 11,71% – 12 616 hlasů, 3 mandáty.
5. SNK Evropští demokraté: 9,51% – 10 249 hlasů, 2 mandáty.
6. KSČM: 7,13% – 7 678 hlasů, 1 mandát.
7. Strana zelených: 5,02% – 5 408 hlasů, 1 mandát.

Nejvíce hlasů získala od královédvorských voličů Edita Vaňková z ČSSD (2 247).

Rada města Dvůr Králové zasedá v tomto složení: Edita Vaňková (ČSSD) – starostka, Jan Bém (ODS) – místostarosta, Dušan Kubica (ČSSD) – místostarosta, Petr Hroneš (ODS), Petr Krejcar (ČSSD), Miroslav Kříž (ČSSD), Petr Vojtěch (ODS).

Kolik stojí voda, popelnice a doprava

Vodné a stočné: V roce 2010 – 69,60 Kč/m3 (vč. DPH), v roce 2014 – 63,25 Kč/m3 (bez DPH). Svoz odpadu: V roce 2010 týdenní vývoz jedné popelnice – 1860 Kč za rok, v roce 2014 vyjde občany vývoz jedné nádoby na odpad 1 x týdně na 2250 korun ročně. Městská hromadná doprava: V roce 2010 – jízdenka stála 10 Kč, v roce 2014 – 12 Kč. Spoje zajišťují dopravu po městě. Jízdenku si můžete zakoupit u řidiče nebo i jinde za 12 Kč. Cena je odvislá od společnosti IREDO, která má všude stejné ceny za MHD.

Co je podle radnice největší úspěch

Vodné a stočné je ve městě stabilizováno

Vodovodní a kanalizační sít, byť ve vlastnictví města, provozoval soukromý subjekt, čistírnu odpadních vod stále soukromý subjekt vlastní a jiný provozuje. Městu se podařilo dlouhodobě nevýhodnou smlouvu se soukromým provozovatelem vodovodní a kanalizační sítě ukončit. Nyní tuto síť provozuje městská společnost. Podařilo se převzetím provozování vodovodů a kanalizací stabilizovat cenu za vodné a stočné. Její výše je od roku 2009 stále stejná. Městu se podařilo získat z evropských fondů 156 milionů korun na výstavbu nové čističky odpadních vod.

Co je podle občanů velký problém?

Hrozí vrácení dotačních milionů a penále

Radnice v roce 2008 při čerpání dotace na atletický ovál údajně pochybila a hrozí vrácení více než 12 milionů korun dotace a možná i stoprocentní penále. Jak to bylo? Při výběru firmy na vybudování bežeckého atletického oválu podle finančních kontrolorů město pochybilo v tom, že tehdy schválilo dva dodatky. V nich prodloužilo termín ukončení výstavby a snížilo rozsah zakázky. Město se proti rozhodnutí, které konstatuje, že postup nebyl transparentní a mohl poškodit jiné zájemce o zakázku, odvolává. Podle názoru města k pochybení však nedošlo a radnice při odvolání bude žádat o snížení penále a možnosti případných splátek. Případné vracení dotace a platba penále se může promítnout do letošního rozpočtu města nebo až do toho napřesrok. V současné době mají případ na stole právníci.

ANKETA: Jak se čtyři roky žilo ve Dvoře Králové?

V anketě, kterou jsme oslovili obyvatele města či jeho návštěvníky, zazněly kladné postřehy, ale i kritika. Lidem se například zdá, že je zde málo cyklostezek, nebo že některé plánované projekty zapadly do šuplíku.

Lenka Prajzlerová, sociální služby – Líbí se mi ve městě nové informační tabule, koncerty na náměstí, otevření galerie v ZUŠ na náměstí T. G. M. Postrádám cyklostezky. Chápu, že jejich zřízení je ve Dvoře oříšek, ale na Benešově nábřeží je třeba nevyužitý chodník u Labe.

Tomáš Petřík, student - Jsem rád, že se začalo s opravou hlavního tahu na Prahu, ulic 28. října a Smetanova, kde se buduje i nová kanalizace. Povedlo se také změnit přístup Technických služeb k lidem, jejich práce je vidět i na jejich webovkách, kde informují všechny občany.

Hana Sedláčková, marketing – Jsem dvorský patriot, měli bychom nabrat sebevědomí jako v jiných městech. Když se podívám na úžasné projekty z roku 2003 s plány na rekonstrukci např. Denisova náměstí a mostu přes Labe a srovnám to se skutečností, je mi smutno.

Jan Herzog, důchodce – I když zde nebydlím, velice rád do Dvora Králové jezdím, zejména do zoologické zahrady. Město může být hrdé na tento klenot. Je to záležitost, kterou nám závidí i velká města Evropy. Ve Dvoře se hodně změnilo k lepšímu.

Eva Veselá