Dvůr Králové vrátí více než tři miliony korun, které získal na rekonstrukci tamního atletického stadionu. Podle finančního úřadu totiž investiční akce neproběhla podle zákona.

Z celé částky nakonec čtvrtina

Už vloni úředníci rozhodli, že dotace, kterou na tuto stavbu město obdrželo od ministerstva financí, bude výrazně tenčí. Po odvolání u brněnského ředitelství je nyní verdikt definitivní s tím, že ve Dvoře přijdou o její čtvrtinu. Tedy necelých 3,1 milionu korun.

V úterý se s tím museli na své schůzi smířit i městští radní. „Odvolací orgán zohlednil charakter pochybení, který považuje za méně závažný. Podle vydaného rozhodnutí byl účel dotace splněn," uvedla ke snížení dotační vratky Alena Petirová, vedoucí právního oddělení dvorského Městského úřadu.

Podle původního rozhodnutí přitom hrozilo, že radnice vrátí celý příspěvek: 12 a čtvrt milionu korun. I tak je to pro některé obyvatele města hořké sousto: „Tři miliony jsou hodně peněz. Myslím, že za tuhle sumu by se toho ve městě dalo udělat hodně. Rozhodně ve Dvoře nemáme na rozhazování," je pochopitelně nespokojena Zdeňka Rychterová, královédvorská prodavačka v obchodě s elektro a dodává: „Tenhle postih jde ale na bedra minulého vedení. Jak je vidět, bohužel si páni radní dělali, co chtěli."

Penále platit nechtějí

Trampoty se zpackanou investicí do atletického stadionu ale pro Dvůr nekončí: městu hrozí, že zaplatí další tři miliony korun jako penále za prodlení. A proti tomu se chce radnice odvolat.

Dvůr musí sklopit uši a platit

Případ je přitom skutečně už pořádně vousatý. Se současným vedením města nemá takřka nic společného. Kde tedy vznikl?

Uvedené sankce souvisejí s projektem Město Dvůr Králové nad Labem – reko atletického stadionu. Na ní radnice ve volebním roce obdržela dotaci od ministerstva financí v celkové výši 12 270 000 korun. Pozdější kontrola Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj však radost z ukončeného projektu zkazila.

„Při kontrole podmínek čerpání finančních prostředků finanční úřad usoudil, že město nepostupovalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a došlo k neoprávněnému použití dotace, tedy k porušení rozpočtové kázně," vysvětlila vedoucí právního oddělení dvorského MěÚ Alena Petirová.
Po uzavření zadávacího řízení byly sepsány s vítěznou firmou dodatky ke smlouvě. A právě tím byly, podle „financů", porušeny hlavní zákonné zásady.

„Město tehdy schválilo dodatky dva. V nich prodloužilo termín ukončení výstavby a snížilo rozsah zakázky," vysvětlila v červnu loňského roku Krkonošskému deníku tehdejší starostka Dvora Králové Edita Vaňková. Současné vedení města tedy skutečně přišlo ke zmíněným problémům jako slepý k houslím. Alespoň se však nyní snaží narovnat, co už bylo pošlapáno.

Vrácení původně vyžadované celkové výše nyní už nehrozí. Místo toho zaplatí Dvůr „pouze" zmíněnou čtvrtinu.

Více než tři miliony korun ovšem nejsou ve dvorském rozpočtu mizivou částkou. Co by tato cifra kupříkladu pokryla? Třeba plánované roční náklady na provoz koupaliště, sběrného dvora nebo kina Svět.

Městský úřad nyní bojuje, aby se vracející prostředky ještě nezdvojnásobily kvůli penále. Je tak stále o co hrát. Tím spíš ve Dvoře, kde se tíživé trable z dřívějška táhnou i současností velmi často.