„Hodnoceny byly čtyři oblasti, vztahující se k organizaci a provádění ekologického vzdělávání. Od řízení přes profesní a odborný růst pracovníků po metodiku programů a ekologický provoz, neboli jak dobře dokáže poskytovatel zmírňovat dopady své činnosti na životní prostředí," přiblížil proces Jaromír Kvasnička, který podklady k certifikaci připravoval a účastnil se celého procesu.

„Sever splňuje všechny předpoklady pro poskytování kvalitních služeb v oblasti environmentální výchovy. Klienti, kteří vsadí na takto prověřené ekocentrum si tak mohou být jisti, že dostávají přesně to, za co si zaplatí: prověřené vzdělávací programy vedené proškolenými lektory, v ekologicky odpovědném prostředí," dodala Anna Čtvrtníková.

Hasičské auto se dočkalo opravy

Dobrovolní hasiči havlovického sboru mohou od dubna využívat nově opravený výjezdový automobil. Celkové náklady ve výši zhruba tří set tisíc korun obci na Úpicku pomohl poloviční dotací pokrýt rozpočet Královéhradeckého kraje. Sbor, který funguje už od roku 1885, kdy byla zakoupena vozová čtyřkolová stříkačka, tak nyní může zajišťovat ještě efektivnější ochranu osob a majetku nejen v Havlovicích, ale i v blízkém okolí. Třeba jako v sobotu, kdy havlovičtí hasiči pomáhali likvidovat požár lesní hrabanky v sousedním Libňatově.

Kraj přihodil další milion, podpora sportu roste

Liberecký kraj - Kraj se ohrazuje proti tvrzení, že podporuje jen vybrané velké sportovní kluby. „Je to na-opak, podpory se letos opět dočkají stovky žadatelů," podotkla Blanka Janíčková.

Rozděleno bude 57 milionů korun, prostřednictvím dotačních programů 22, přímou podporou 35 milionů. Zejména na fungování a aktivity sportovních oddílů a organizací pracujících s dětmi a mládeží.

„Například v Jilemnici máme sportovní gymnázium zaměřené především na biatlon a lyžování. Bez vhodného areálu se nelze věnovat těmto sportům naplno, a proto podporujeme vznik areálu Hraběnka. Už vloni zastupitelstvo na jeho vybudování schválilo patnáctimilionovou dotaci," řekl hejtman Martin Půta.

„Podporu zaslouží jak malé venkovské oddíly, tak i velké kluby, které Liberecký kraj reprezentují na špičkové celostátní i mezinárodní úrovni," dodal Půta.

Podpora sportu v kraji roste. Letos došlo k navýšení sice jen o milion, za poslední čtyři roky je ale zvýšení velké. V roce 2013 bylo na sportovních dotacích vyplaceno 17 milionů, v nadcházejících letech 30 a 56 milionů.

„Dávno se nerozděluje takzvaným porcováním sportovního medvěda. Teď je základem systému strategie sportu pro roky 2014 2016, vypracovaná sportovní komisí Libereckého kraje. O finance může žádat každý, kdo splní podmínky," připomněla Blanka Janíčková.

Z přímé podpory jsou peníze rozdělovány mezi tradiční a významné akce jako lyžařská Jizerská 50, atletický Memoriál Ludvíka Daňka v Turnově, automobilová soutěž Rally Bohemia. Nemalé peníze jdou i na úpravy běžeckých lyžařských tratí.