Pozoruhodná galerie vzniká v místě, které naposledy sloužilo jako výrobní hala podniku ČKD Dukla. Od roku 1914 se odtud dodávala elektřina do šedesáti měst a obcí regionu. Teď bude sloužit umění díky neobvyklé rekonstrukci. Umělci budou vystavovat díla například v 68 metrů dlouhé a 19 metrů vysoké turbínové hale. Její rekonstrukce už je kompletně dokončená. "S manželkou máme rádi umění a sochy zejména. Chtěli jsme, aby v Trutnově vzniklo něco výjimečného," řekl Rudolf Kasper.

V menší, rovněž již opravené hale o rozloze 340 metrů čtverečních, se již uskutečnila výstava fotografií krkonošského krajináře Jiřího Havla. Nadcházející fáze rekonstrukce více než sto let staré budovy přinesou postupně opravy všech pět podlaží cihelné budovy, včetně podkrovního sálu. Dominantou celého objektu se má stát ocelová věž nad výtahovou šachtou, evokující původní účel stavby jako elektrárny, která na sebe v minulosti upozorňovala třemi vysokými komíny. Po kvalitním nasvícení by se měla stát výrazným orientačním bodem a specifickým prvkem galerie viditelným z dalekého okolí.

Architekti z náchodského ateliéru Tsunami při rekonstrukci zachovali některé stavební prvky, například původní schodiště, část oken, světlík, ocelové konstrukce a zejména dva jeřáby. Jeden z doby provozu parouhelné elektrárny, jenž sloužil pro instalaci a výměnu velkých generátorů a strojního vybavení, a druhý z éry podniku Dukla, který v budově vyráběl nádrže a tlakové nádoby.

Součástí výstavní haly budou také původní jeřáby.Součástí výstavní haly budou také původní jeřáby.Zdroj: EPO1

Oba prošly revizí, jsou plně funkční a poslouží při přemísťování tisíce kilogramů vážících soch a dalších uměleckých děl. Jeřábová dráha je umístěna ve výšce 6,5 metru a kromě standardní možnosti obsluhy dálkovým ovládáním byly jako technická zajímavost zachovány i kabiny pro jeřábníka.

Jako přístupová cesta ke staršímu z nich bylo použito upravené točité schodiště z jiného místa v hale, pro něž se hledalo smysluplné využití. Je točité a společně s jeřábem tvoří velmi zajímavý celek. Patrně se stane jedním z nejoblíbenějších nadhledových míst pro návštěvníky a fotografy galerie.

O zbourání schodiště a jeho náhradě za novodobou konstrukci neuvažovali architekti ani na okamžik. "Je krásné a noblesní svými velkorysými proporcemi, které jsou předurčeny pro zavěšenou instalaci nějakého vhodného uměleckého díla," vysvětlil projektant Michal Ježek z Atelieru Tsunami.

Manželé Kasperovi se rozhodli změnit historický objekt bývalé elektrárny v Poříčí na centrum současného umění. Otvírat ho chtějí v dubnu 2023.
Kasper křísí historickou elektrárnu, buduje z ní neobvyklé kulturní centrum

Společnost Kasper Kovo odkoupila areál v roce 2011 od německého vlastníka. Do roku 2015 provedla zásadní rekonstrukci výrobních hal, do kterých přesunula část výroby strojírenské firmy Kasper Kovo. V roce 2017 se manželé Kasperovi rozhodli přebudovat historické budovy původní elektrárny na centrum současného umění.

"S projektanty jsme stáli před otázkou, jestli všechno zbourat a postavit místo staré elektrárny moderní výrobní haly. S manželkou jsme se rozhodli, že historické budovy necháme stát a zrodil se záměr vybudovat centrum současného umění," vysvětlil Rudolf Kasper. "Chceme se zaměřit na sochařství. Umělci, na které budeme cílit, musí mít přesah přes Českou republiku, aby zaujali i publikum v evropských zemích," dodal.

Bývalá budova Východočeských uhelných dolů v Radvanicích je v dezolátním stavu.
Radvanické kontrasty. Budova dolů i kaple šly do dražby, dopadly zcela rozdílně

Nadcházející etapy rekonstrukce přinesou postupně opravy všech pět podlaží cihelné budovy, včetně podkrovního sálu. Dojde také ke kultivaci venkovních ploch a očištění všech fasád původních budov. Do budoucna majitelé plánují úpravu venkovních prostor pro open-air expozice či uzpůsobení novější navazující průmyslové haly pro účely tvorby uměleckých děl.

První trutnovská elektrárna v Poříčí začala produkovat elektřinu do regionu před 108 lety. Odstavena z provozu byla v 50. letech 20. století po zprovoznění nové elektrárny EPO2, která stojí rovněž v Poříčí. Areál s původní elektrárnou byl převeden do státního strojírenského podniku ČKD a vyráběl pod značkou ČKD Dukla zejména produkty na úpravu a skladování vody. Po roce 1989 došlo k privatizaci.

Uffo má generálního partnera na tři roky.
FOTO: Uffo má generálního partnera na tři roky

OCENĚNÍ NA ŽOFÍNĚ

Letos v březnu byla Renatě a Rudolfovi Kasperovým při slavnostním vyhlašování ankety Podnikatel roku na pražském Žofíně udělena Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a podnikání. Manželé Kasperovi z trutnovské firmy Kasper Group podporují kulturní aktivity nejen v trutnovském regionu již třicátým rokem. Financovali také kompletní rekonstrukci kaple v nedalekém Slavětíně. Společnost zaměřená na kovovýrobu vyrobila desítky nerezových soch, značnou část ve spolupráci se sochařem Michalem Gabrielem. Ta nejnovější, pět metrů vysoká socha Karla IV., bude slavnostně odhalena v Karlových Varech 7. května.

Sochu Ocelový jezdec Michala Gabriela měli možnost jako první vidět návštěvníci festivalu Artu Kus v Trutnově na Bojišti.
Ocelový jezdec zamíří na Krakonošovo náměstí a filmový festival