Z Česka by mělo na utkání dorazit 12 až 15 tisíc příznivců. Samozřejmě ne všichni pojedou přes Hradec Králové a přechod v Náchodě, přesto se na místních silnicích dá čekat slušný nával.

„Do opatření budou nasazeny stovky policistů z pořádkové, dopravní i cizinecké policie," říká mluvčí policie Iva Kormošová. Je to tak, policisté mají dokonce zakázáno vybírat si během evropského šampionátu (prakticky celý červen) dovolenou.

Co tedy může ovlivnit páteční dopravu?

1. Jednou z potíží v dopravě může být situace kamionů. Ve čtvrtek je totiž v Polsku státní svátek Božího těla, a tak budou tiráky stát až do desáté hodiny večerní před hranicemi.
„V případě, že by hrozil kolaps, jsou připraveny odstavné plochy pro kamiony na obchvatu České Skalice i Hradce Králové," upozorňuje mluvčí Kormošová.
2. Uzavřeny budou také menší hraniční přechody, autem se dostanete pouze přes tyto: Náchod, Starostín, Otovice, Královec, Malá Čermná, Orlické Záhoří, Pomezní Boudy a Bartošovice v Orlických horách.
3. V Náchodě, na nejvyznamnějším přechodu, chystají Poláci osobní prohlídky. Původně říkali, že chtějí zastavit každé auto, ale později oznámili, že půjde pouze o namátkové kontroly.

„Může dojít ke zpomalení," upozorňuje Iva Kormošová. „Může se stát, že nepustíme do Náchoda kamiony. A osobní auta můžeme dávkovat," doplnil starosta města Jan Birke. Kontroly na hranicích Poláci zavedli od 1. června – a mají trvat až do konce mistrovství. Výraznější však budou pouze kolem českých vystoupení: 8., 12. a 16. června.