Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo navštívilo v roce 2018 celkem 3 786 575 lidí, o půl milionu více než v předchozím roce. Osmdesát procent návštěvníků Krkonoš tvořili Češi. Vyplývá to z aktuální analýzy dat mobilních operátorů. Fakta potvrzují, že Krkonoše se staly obzvlášť v poslední době fenoménem.

„Je skvělé, že lidé mají přírodu rádi a míří za ní. Správa parku, partneři v regionu, ale i návštěvníci sami se společně musíme postarat o to, aby ji v těchto počtech samou láskou neušlapali,“ namítl Jakub Kašpar, náměstek ředitele Správy KRNAP, odborný garant projektu výzkumu návštěvnosti.

SkiResort zažívá nejlepší sezony

Lyžařská střediska mají za sebou úspěšnou sezonu. Vyplácí se jim pravidelné investice do areálů a plánují další.

„Zimní sezónu 2018/19 můžeme ve SkiResortu Černá hora - Pec zařadit mezi tři nejúspěšnější, což jsou shodou okolností poslední tři zimy. Letošní sezona byla podle návštěvnosti srovnatelná s tou loňskou,“ řekla Zina Plchová, mluvčí SkiResortu Černá hora-Pec. „Vnímáme to jako závazek a chceme pracovat na zkvalitňování našich služeb, i když víme, že k některým záměrům potřebujeme najít shodu se Správou KRNAP. Jde především o výměnu lyžařských vleků na Javoru v Peci pod Sněžkou za sedačkovou lanovku, vyřešení problematiky akumulace vody i případná budoucí propojení areálů SkiResortu prostřednictvím lyžařských cest. Věříme, že vzájemný konsensus se Správou KRNAP na těchto záměrech najdeme,“ dodala Zina Plchová.

Také Špindlerův Mlýn, kde chystají velké propojení areálů Svatý Petr a Medvědín, si užil velký zájem lyžařů. „Do našeho střediska sice zavítalo o něco méně lyžařů než loni, ale loňská sezóna byla jednoznačně rekordní. I tak u nás letos lyžovalo přes 500 tisíc lyžařů,“ uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

Nová turistická atrakce v Janských Lázních se okamžitě zařadila mezi nejnavštěvovanější místa kraje.
Stezka korunami stromů překonala hranici půl milionu návštěvníků

Problém s personálem

Podle prezidenta Asociace lanové dopravy Jakuba Juračky se vlekaři a provozovatelé lanovek, stejně jako jiné dopravní obory, potýkají s nedostatkem personálu. „Obecně v horských střediscích chybějí tisíce lidí,“ uvedl Juračka na webu zdopravy.cz.

„Personální situace je všeobecně složitá,“ souhlasil René Hroneš. „Horská střediska, která často leží v příhraničních oblastech, nemají dostatečnou nabídku zaměstnaneckého ubytování. Stejně tak je na tom i Špindlerův Mlýn. Řada pracovních pozic se nabízí jen na sezonu, ať už letní nebo zimní. V zimě jich je pochopitelně víc. Problematičtější je sehnat zaměstnance do segmentů, jako je gastro, půjčovny a podobně. Tým našich lanovkářů je oproti tomu relativně stabilní,“ upřesnil situaci ve špindlerovském skiareálu.

Českých turistů o 10 procent více

Za nárůstem návštěvnosti Krkonošského národního parku stojí zejména čeští turisté. V roce 2018 jich dorazilo o 10,8 procent více než v předchozím roce. Zahraničních návštěvníků bylo o 4,6 více ve srovnání s rokem 2017. V roce 2018 navštívilo Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo 3 786 575 lidí, kteří tam dohromady strávili 11 867 019 tzv. „osobodní“.

„Nejnovější čísla ukazují, že návštěvnost Krkonoš rozhodně neklesá. Evidentní je, že největším magnetem regionu je národní park. Zatímco celková návštěvnost Krkonoš narostla o pět procent, nárůst popularity národního parku je dvojnásobný,“ připomněl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Nejvíce navštěvovanou částí hor jsou střední Krkonoše.

Děkuji! Současné královně alpského lyžování Mikaele Shiffrinové se ve Špindlu líbilo. Přes sociální sítě poslala do světa pochvalu organizátorům a divákům.
Špindl sklízí chválu a plánuje