Úřad pro hospodářskou soutěž zrušil vyřazení konsorcia dvou firem z výběrového řízení na dodavatele stavby v rámci projektu Kuks Granátové jablko.

Hrozilo, že památkáři přijdou o evropské dotace ve výši 400 milionů korun. „Zadavatel, tedy Národní památkový ústav, nedodržel postup, když vyloučil uchazeče, společnosti Hochtief a Gema Art Group, z účasti v zadávacím řízení z důvodu, že v nabídce nepředložil pojistné smlouvy, ačkoliv jmenovaný uchazeč stanovený kvalifikační předpoklad splnil," zdůvodnil rozhodnutí úřad. Původně památkáři vyřadili všechny zájemce.

Firmy se ale odvolaly. Tím se stavební práce zastavily. Mají být hotové v příštím roce, hrozilo nedodržení termínu. Rozhodnutí úřadu vítá kastelán Kuksu. Není totiž třeba vypisovat nový konkurz. „Pro nás to je takové světlo na konci tunelu. Pokud se nic nestane, od léta by se mohlo začít stavět," vysvětlil kastelán Libor Švec.

Připomeňme, že cílem projektu Kuks Granátové jablko je obnovit do roku 2014 dnes nevyužívané a do značné míry zchátralé části barokního Hospitalu Kuks a vdechnout jim nový život. Má tu vzniknout například vzdělávací centrum nebo středisko farmaceutické výuky. Pokud se podaří zahájit práce ještě před prázdninami, je velká šance, že se termín v příštím roce podaří dodržet a dotace tak nebude třeba vracet. Prohlédnout si bývalý špitál hraběte Šporka letos mohou zájemci poprvé už příští týden.

„Letos budeme otevírat už v pátek před Velikonocemi, tedy 29. března," upozornil kastelán Švec.

(bam)