Až pojedou lidé lyžovat během vánočních svátků do Mladých Buků, měla by je vyvézt na vrchol hlavní sjezdovky nová lanovka. Její stavba začala v červnu. Na začátku zimní sezony ji chce mít krkonošské středisko hotovou. Lanová dráha s rozběhovým pásem bude dlouhá 650 metrů, během hodiny může přepravit 1750 osob. „Byla to dlouho plánovaná investice,“ uvedla ředitelka Areálu Mladé Buky Kateřina Pilařová. Ta připustila, že kvůli letošní pandemii panovaly obavy, jestli je správná doba na veliké investice. „Možnost zastavit projekt lanové dráhy existovala, ačkoliv jsme měli projekt hodně rozpracovaný. Nakonec jsme se rozhodli, že to riskneme a investice realizovat budeme. Investice jsou nutné. Doufáme, že venkovní aktivity v zimě budou povolené,“ řekla Pilařová. 

Takhle to vypadá na hřebenech Krkonoš v říjnu. Záběry nafotil v pondělí 19. října trutnovský fotograf Miloš Šálek
Sjíždění sjezdovek má být bez roušek. V Mladých Bukách roste nová lanovka

Pozemky za 14 milionů

Vybudování lanovky stojí 25 milionů korun. „Sedačka je pro lidi mnohem komfortnější než vlek,“ dodala. Dalších 14 milionů investovalo mladobucké středisko do nákupu pozemků, které nebyly v jeho vlastnictví. „Jednalo se zhruba o jednu třetinu pozemků v našem areálu. Dosud jsme je měli v nájmu od dvou vlastníků. Pokud provádíme takto výrazné investice, chtěli jsme, abychom podnikali na svých pozemcích. Nyní jsou kompletně naše,“ vysvětlila Pilařová.

Mladé Buky představily výsledek generální rekonstrukce historické školní budovy z roku 1877.
To je proměna! Mladé Buky opravily více než stoletou školní budovu za 35 milionů

Šest milionů korun zamířilo do rozšíření letních atrakcí v areálu Baldův svět. Tam vzniklo například 13 metrů vysoké 3D bludiště, kde na vysokých sloupech ve třech patrech najdou dětští průzkumníci tobogán, prolézačky i propadla. „V letošní letní sezoně jsme měli návštěvnost vyšší o 30 procent ve srovnání s minulým rokem,“ potěšilo ředitelku. Klíčovou atrakcí letního provozu je bobová dráha, postavená v roce 2011 za 40 milionů korun. Ta je v provozu celoročně.

Areál Mladé Buky pro zimní sezonu posílí flotilu sněžných děl, provede rekonstrukci zasněžovacího systému a lyžařského vleku Buky II. Investice půjdou rovněž na posílení osvětlení, zejména v souvislosti s celkovou přestavbou areálu. Kvůli kolizi s výstavbou lanové dráhy dojde k přesunutí dětského vleku Rozárka.

Vyhrála. Andrea Pichová, hlavní iniciátorka petice, na místě, kde chtěl developer stavět obytný a rekreační areál.
Triumf petice. Mladé Buky stoply developerský projekt na horských loukách