Tibetskou vlajku společně vyvěsili v pátek starosta Trutnova Michal Rosa a místostarosta Tomáš Eichler. "Je třeba si takovéto události připomínat. Vnímám, že vyvěšení tibetské vlajky symbolizuje podporu jak tibetskému, tak všem utlačovaným národům v podobné situaci," uvedl trutnovský starosta.

Barevné vlajky se sluncem vyvěšují i organizace, města, obce a krajské úřady v Česku. Podle odhadu se do akce každoročně zapojuje přes 650 míst.

Celosvětová akce vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let 20. století. Češi se k akci připojují od roku 1996.

Vlajka zavlaje i na Sněžce

Senátor a předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) a ředitel Safari parku Dvůr Králové, krkonošské informační centrum Veselý výlet a organizace Češi Tibet v rámci připomínky událostí v Tibetu organizují v sobotu výstup na Sněžku.

"Stejně jako v minulých letech i letos dáme jasně najevo, že čínská okupace Tibetu ani jiné porušování lidských práv ve světě nám v České republice nejsou lhostejné. Tibetu se někdy říká střecha světa, a tak je jasné, že tibetská vlajka musí být i na Sněžce," uvedl Rabas.