Mezi trutnovské jsme včera zavítali i my, a to na oblíbené sádky do Petříkovic u Trutnova. I když do Štědrého dne ještě pár chvil zbývá, rybáři si tu už od minulého pátku ani na chvíli neodpočinou. „Skoro každý chce rybu zabít, vyvrhnout a odstranit šupiny. A hodně lidí požaduje i rozporcování. Radši si připlatí, než aby se s tím doma trápili,“ vyprávěl Klaus Pawel , kterému pod rukama klouzal jeden z kaprů, kterým život letos vyhasne.

Jsou z hospodářství hraběte Kolowrata

Pocházejí, podobně jako některé další ryby, kromě pstruhů, z opočenského rybářství u rybníka Broumar. To patří Kolowratům. „Máme tam s nimi dobré zkušenosti a lidi si to také moc chválí. Hlavně chuťově. Jezdí sem zájemci z různých koutů regionu. Vědí, že ryba je čerstvá, sami si ji vyberou a zvykli si i na zmíněný servis,“ komentoval původ prodávaných kusů Klaus Pawel. I když se zdá, že ryb je tu k dispozici dost, nemusely by stačit, neboť zájem lidí roste. „Tak pojedu pro nové, nic se neděje. Včera mi pro změnu rybáři z Opočna volali, že tam docházejí pstruzi. Ale my jim pomoct nemůžeme, i tady by pak chyběli,“ dodal Pawel.

Právě pstruzi jsou na zdejších sádkách jediným chovem. „To, co půjde letos od nás na vánoční stůl, jsme tady doslova vypiplali,“ dodal letitý rybář, kterého ke koníčku kdysi přivedl nešťastný úraz. „Dostal jsem se do invalidního důchodu, a tak jsem přemýšlel, co bych tak ještě mohl dělat. A tak jsem se dal na ryby,“ zavzpomínal s úsměvem. Přiznal však, že sám si dá k večeři radši řízek. „Je to jako s kovářovou kobylou, co chodí bosa,“ připomněl rčení.

Prodej ryb je hlavním zdrojem finančních prostředků, které mají členové místní organizace na činnost. Dokonce letos zbourali starou budku a pořídili kvůli prodeji prostornou buňku. „Teď je to úplně o něčem jiném. Pohodlně se sem tři vejdeme a když je nával, práce jde pak rychleji od rukou,“ pochvaloval si další z rybářů, Tomáš Čížek. Právě ruce mají rybáři pořád v ledové vodě. Ale jsou už prý zvyklí. „Letos to jde. Nemrzne, takže v pohodě,“ libovali si, když hbitě žonglovali ostrými noži. Někdy zákazníci žádají i stažení kůže. „Vše uděláme podle přání. Ale upřímně: kůže je to nejlepší, co na rybě je. To je jako s jablkem. Taky má nejvíc vitamínů pod slupkou,“ dodal Čížek.

Zájem je o kapry, pstruhy i amury

Lidé už zdaleka nekupují na Vánoce jenom tradiční kapry. Například jeden z kupujících, Petr Antoš, si včera na sádce vybíral pstruhy a amura. „Na talíři máme vždycky od všeho kousek. Bílé klobásy, řízky, ryby. Na co má kdo chuť, to si vezme. Loni jsme smažili žraloka. A byl taky výborný. Kapra nemusíme. Má moc malých kostiček. Nejlepší je dravá ryba. Má chutné bílé masíčko,“ svěřil rodinné chutě a liboval si, že oproti mraženým jsou tady k mání čerství pstruzi mnohem levněji.

„Ceny ryb šly letos proti loňsku nahoru. Ale ne o moc. Zhruba tak o dvě koruny na kuse,“ informoval rybář Klaus Pawel. Kapra do váhy 2,5 kilogramů mají v Petříkovicích za 77 korun za kilo. Kilo větších kaprů přijde na 85 korun. Pstruh je za 120, amur za 77, lín za 100, tolstolobik za 65 a štika pro fajnšmekry stojí 240 korun. „Loni si jich tady hned několik najednou objednal jeden podnikatel a pak je dával svým přátelům místo vánočních přáníček,“ vzpomínali rybáři. Ale vzápětí konstatovali, že štika na Vánoce je spíš výjimkou. Ten, kdo nechce uložit maso do mrazáku, ale smažit ho čerstvé, může využít i dalších dnů k nákupu. Rybáři jsou na sádkách v Petříkovicích k dispozici denně od 9 do 16 hodin a určitě se nezastaví ani v sobotu a v neděli.

Vylovit štědrovečerní večeři přímo z vody si zájemci od pátka do soboty mohou na pstruhové farmě v Pilníkově, která kromě toho nabízí také přímý prodej. „Otevřeno budu mít i na Štědrý den,“ poznamenal majitel farmy Bohuslav Mrštík. Kilo pstruha zde vyjde na 120 korun. Vánoční rybu lze vedle kamenných prodejen a marketů rovněž sehnat na dalších místech. Hostinská rybářská organizace například v sobotu od 8 do 15 hodin pořádá prodej šupináčů u zdejších rybníčků.