Bagry nemilosrdně rozebírají poslední zbytky mohutné stavby. Býval to čtyřpatrový kolos ze dřeva, postavený v roce 1929 v nadmořské výšce 1270 metrů. Původně se z něj vysílal televizní signál.

Sokolská bouda půjde k zemi
Sokolská bouda půjde k zemi

Sokolská boda na Černé hoře.Zdroj: Deník/Michal Fanta

Kdysi slavný horský hotel se sedmdesáti pokoji a pěti noclehárnami na vrcholu Černé hory se však proměnil ve vybydlenou ruinu. Majitelé poslali Sokolskou boudu k demolici, aby místo ní postavili moderní objekt, který si zachová prvky horské architektury. Nová Sokolská bouda má disponovat velkou restaurací, pivovarem a ubytováním.

PO LETECH CHÁTRÁNÍ půjde Sokolská bouda k zemi, místo ní vyroste nová.
Sokolská bouda na Černé hoře se devadesátin nedožije, čeká ji demolice

Objekt patří čtyřčlenné skupině investorů. „Chceme vytvořit z nové Sokolské boudy epicentrum dění východních Krkonoš, kde se budou potkávat lidé mezi Černým Dolem, Janskými Lázněmi a Pecí pod Sněžkou. Úžasná poloha k tomu přímo vybízí,“ uvedl jeden z majitelů Martin Kulík, který postavil na nohy v Malé Úpě původní Tippeltovu boudu z roku 1911 a přebudoval ji na pivovar a hotel Trautenberk. Ten získal na vyhlášení Českých cen za architekturu 2018 zvláštní cenu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Pivovar Trautenberk v Malé Úpě.
Pivovar Trautenberk získal zvláštní cenu za architekturu
Také ve Ski Areálu Malá Úpa bude možné lyžovat na skipas SkiResortu Černá hora - Pec.
Jeden skipas do šesti skiareálů je novinkou letošní sezony