Tradiční akci pořádal Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. Degustátoři z řad pěstitelů, zahrádkářů, představitelů státní správy i dvacítka studentů z odborné školy v Hradci Králové měla za úkol ohodnotit devětačtyřicet odrůd jablek.

„Třiatřicet jich bylo z naší republiky, ale máme tady pět z USA, tři z Nizozemí, tři z Německa a další z Francie, Anglie a dalších zemí,“ uvedl zástupce ředitele holovouského ovocnářského ústavu František Paprštein. Všechna vzorky pocházely z Holouvous.

Degustací se mělo zjistit, co lidem chutná, která odrůda by mohla mít u spotřebitelů úspěch. Za standartně kvalitní ovocnáři považují například populární Golden Delicious nebo Gloster.

Při anonymním hodnocení čísly označených vzorků byla posuzována vůně plodu, šťavnatost a konzistence dužiny, charakter slupky, chuť podle kyselosti a sladkosti a podle celkového dojmu. Pro všechna kritéria byla stanovena devíti stupňová klasifikační stupnice. „Takováto setkání jsou důležitá nejen proto, aby pěstitelé věděli, co lidem chutná, ale také proto, aby se mohli orientovat v odrůdách, dozvěděli se o novinkách na trhu, předali si informace,“ uvedl František Paprštein.

Mezi hodnotiteli byla například Jitka Zahradníková z oddělení ochrany přírody Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Výzkumníci kdysi zjišťovali, zda nejsou v Krkonoších nějaké staré odrůdy jabloní ještě po původním německém osídlení. Na této akci za KRNAP participovala a spolupráce s ovocnáři ji natolik zaujala, že jim zůstala věrná doteď.

„Všichni degustátoři jsou dobrovolníci. Máme adresář a když se někdo po pěti výzvách neozve, tak ho teprve ze seznamu vyřadíme. Zájem o spolupráci je,“ dodal František Paprštein. Podle jeho slov hodně odrůd u nás vyšlechtěných se prosazuje v Nizozemí, Německu, Polsku a dalších státech. Oficiální výsledky budou známy až zítra.