Po nedávném rozhodnutí zastupitelů ve Dvoře Králové se také Vrchlabští rozhodli, že omezí automaty ve městě.

„I když nám nepřišla na radnici žádná petice, přesto stále více vnímáme hlasy, které volají po regulaci tohoto podnikání. Lidé nás nabádali, že s hráčstvím je třeba něco dělat," poznamenal místostarosta Michal Vávra.

Zelenou dostane jen několik heren

Na posledním zasedání městského zastupitelstva byla schválena vyhláška, která reguluje provozování her a loterií na území města. Automaty budou na jejím základě vytěsněny z restaurací a dalších podniků. Zůstanou jen ve vyhrazených provozovnách, kterými jsou herny.

Podle vyhlášky jde o tři provozovny v Krkonošské ulici a po jedné v ulicích Hálkova, Sv. Čecha a Zámecká. Loterie a podobné hry přitom navíc ani v nich nelze provozovat ve všedních dnech od 2 do 10 hodin a o víkendech a svátcích od 4 do 14 hodin.

Provozovatelé nesmí upozorňovat na tuto činnost světelnými reklamami a vnitřní prostor provozoven musí být neprůhledně oddělen od veřejného prostranství. „Vyhláška je nyní umístěna na úřední desce města k případnému připomínkování. Platit začne 1. ledna příštího roku," upozornil Michal Vávra. To je podle něj shodou okolností také doba, kdy mají doběhnout některé smlouvy na provozování loterií a her ve městě.

Zisk města byl loni šest milionů korun

Město k rozhodnutí přistoupilo i přesto, že za loňský rok do vrchlabského rozpočtu provozovatelé loterií a her nasypali zhruba šest milionů korun.

„Samozřejmě jsou to nezanedbatelné peníze. Snažili jsme se najít takové řešení, které by co nejvíce eliminovalo negativní dopady této činnosti na bezpečnost, zdraví, majetek a nezletilé osoby. Na druhé straně striktní zákaz těchto loterií by omezoval svobodné podnikání. Uvidíme, jak se vyhláška časem osvědčí," řekl místostarosta.

Zastupitelé také počítají s tím, že počet heren zůstane stabilní. „Bez projednání v zastupitelstvu na území Vrchlabí už žádná další herna nevznikne," uzavřel místostarosta Michal Vávra.