Odnést osmdesát kilo mrtvé váhy, osmdesátkrát udeřit těžkou železnou palici, běh s požárními hadicemi, vytáhnutí břemene na věž a jako bonbónek výběh v kompletní výstroji k odrazové hraně můstku K120. To je výčet úkolů, které museli zvládnout požárníci usilující o titul Harrachovský mamut 2014.

Třetí podnik českého poháru v disciplínách TFA, který se dá do češtiny přeložit jako nejtvrdší hasič přežívá proběhl ve čtvrtek pod nejvyšším můstkem u nás.

Závod se pod můstky v Harrachově neobjevil poprvé a přilákal velký počet diváků, kteří byli zvědavi, jak si samotní aktéři poradí s náročnou tratí. Na všechny hasiče čekaly čtyři úseky simulující zásahové činnosti v kompletní výstroji za použití dýchacího přístroje jako zátěže.

Kromě mužů si všechny čtyři časově měřené úseky vyzkoušely také dvě ženy, před kterými ostatní závodníci hluboce smekali a mohutně je povzbuzovali. Iveta Holánová z Prahy přiznala, že trať byla velmi náročná a dodala, že musí ještě více zapracovat na fyzické kondici. „Harrachovský závod byl mým celkově druhým kategorie TFA. Navíc nebylo tolik času na trénování. Všeho všudy jsem se přípravě věnovala zhruba tři měsíce. Spokojená s výsledkem určitě nejsem, protože jsem na věži málem zkolabovala a vzdát jsem musela i druhý úsek," řekla po svém heroickém výkonu v cíli. I tak si její boj vysloužil potlesk a obdiv všech přítomných.

O tom, jak náročná je trať vypovídaly výrazy v tváři všech soutěžících, kteří v každé disciplíně jeli až na doraz s vypětím všech sil. Ostatně ne všem závodníků se podařilo dokončit všechny čtyři úseky.

Tento podnik přilákal i polské kolegy, kteří to pod mamuta nemají daleko. Na pódiová umístění to ovšem letos nestačilo. V družstvech si titul z Harrachova odvezl výběr hasičů z Jihočeského kraje. Mezi jednotlivci do 35 let obsadili první místo Lukáš Novák patřící mezi velké favority, David Kubiš bral titul v kategorii do 45 let a Zdeněk Hubáček byl nakonec jediný klasifikovaný v nejstarší kategorii nad 45 let.

Český pohár soutěží v disciplínách TFA měl svou premiéru vloni, kdy se na start postavilo více než 280 soutěžících a jeho obliba mezi hasiči neustále roste. Důkazem jsou právě i dvě účastnice Harrachovského závodu.